Blog

Wat is er actueel op het gebied van trauma? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Boys don’t cry

Door Kyra de Boer | 22-03-2013,

Wat ik echt niet snap, is het niet erkennen van de impact die ingrijpende ervaringen op iemands functioneren kunnen hebben. Zo las ik in Spits (http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2013/03/hans-is-helemaal-stuk) dat in de beroepen waar het mij, gezien de hoeveelheid geweldsincidenten die zij meemaken, zeer begrijpelijk lijkt dat mensen vroeger of later in hun loopbaan last van traumaklachten krijgen, deze impact onder het vloerkleed wordt geveegd. Schokkend! Mensen blijven zo veel te lang rondlopen met klachten, wat helemaal niet nodig is. De meest gehoorde uitspraak van mensen die ik in onze verwerkingsbehandeling (http://www.interapy.nl/trauma) in behandeling heb gehad, is: ‘Had ik dit maar jaren eerder gedaan!’

Sowieso valt het me op dat mensen het zichzelf moeilijk toestaan, om maanden, jaren later nog last te hebben van moeilijke periodes in hun leven. Ook ervaringen die op het eerste gezicht misschien minder heftig lijken dan de situaties waar politieagenten en gevangenisbewaarders mee te maken krijgen, kunnen het leven van iemand stukken minder prettig maken dan zou kunnen. Een onveilige jeugd, scheiding van ouders, gemanipuleerd zijn om op seksueel gebied verder te gaan dan waar iemand eigenlijk achterstaat, relatiebreuk, gepest worden op school… ‘Ja, maar dat moet ik gewoon loslaten en verdergaan met mijn leven; iedereen doet dat toch?’ Zo kunnen jaren voorbij gaan, waarin iemand niet alleen traumaklachten met zich meesjouwt (zoals zich opdringende herinneringen die emoties oproepen, een constant alert/gespannen gevoel, slecht slapen, lichamelijke klachten, zoals misselijkheid en hoofdpijn…), maar ook nog eens negatief gaat denken over zichzelf, ‘omdat het mij niet lukt om los te laten en verder te gaan.’ Helpen doet die strengheid zelden.

Het probleem erkennen en ermee aan de slag gaan overigens wel. Voor mensen die met de klachten worstelen is het al moeilijk genoeg om de stap te zetten. Hopelijk wordt het nu vanuit werkgevers, ook in de stoere macho-bedrijfsculturen, in elk geval niet nóg moeilijker gemaakt.

Wil je meer weten over trauma?

Lees meer over trauma: