Bekijk hier onze blogs

Wat is er actueel? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Herfstdip

Door Melissa Blommers | 26-10-2012,

De dagen worden korter, de bomen kaal, het wordt koud, nat, winderig en komend weekend gaat de klok een uur terug vanwege de wintertijd. Het is overduidelijk herfst. Voor velen van ons een lastige periode waarin we onze energie voelen wegstromen. Vermoeidheid, lusteloosheid en zin om veel te eten, zijn veelgehoorde klachten in de herfst. Hoeveel je ook slaapt, het lijkt niet te helpen. Ook al zijn deze klachten van voorbijgaande aard, je kunt zelf ook een aantal dingen doen om je te wapenen tegen een herfstdip.

Slaap: Zorg voor een goede nachtrust en streef ernaar om acht uur per nacht te slapen in een donkere kamer. Zo wordt er tijdens je slaap voldoende melatonine (slaaphormoon) aangemaakt waardoor je overdag weer voldoende cortisol produceert en cortisol heb je nodig om scherp te blijven.

Eten: In de winter is het kouder en dan hebben we meer brandstof nodig om onszelf warm te houden. We hebben meer kilocalorieën nodig en passen ons eetpatroon daaraan aan. Zonder dat je er misschien erg in hebt, heb je in de winter minder zin in een frisse salade maar meer in stamppot met worst.

Licht: Voor de aanmaak van cortisol hebben we daglicht nodig. Cortisol houdt ons scherp, wakker en het zorgt ervoor dat we een gewone dosis stress aankunnen. Omdat we in de herfst minder daglicht binnenkrijgen, is het verstandig om tijdens je lunchpauze een wandeling te maken in de buitenlucht om op die manier toch aan een gezonde dosis daglicht te komen.

Regelmaat: Regelmatig leven is hét recept om je fit te blijven voelen en je energie op peil te houden. Als je onregelmatig eet, beweegt en slaapt raak je eerder uit balans en dat maakt je kwetsbaar voor een dip.

Bewegen: Hoe moe je ook bent na een lange dag op je werk, ga toch bewegen, helemaal in de herfst. Een uurtje hardlopen zonder dat je ergens naar toe hoeft of aan apparaten trekken in de sportschool zijn misschien niet de meest inspirerende bezigheden, ze zorgen er wél voor dat er endorfinen worden aangemaakt. Endorfinen hebben een gunstig effect op lijf en leden en geven energie, ook na een lange vermoeiende dag.

Mochten deze tips niets uithalen, troost je: het wordt vanzelf weer voorjaar!

Wil je meer weten over burn-out?

Lees meer over burn-out: