Bekijk hier onze blogs

Wat is er actueel? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Burn-out klachten bij één op de acht werknemers

Door Melissa Blommers | 07-12-2012,

Vorige week viel me een nieuwtje op waar ik best van schrok: uit cijfers van het CBS is gebleken dat maar liefst één op de acht werknemers in 2011 last had van burn-out klachten. Dat is 12,5% van alle werknemers!

Op een totaal van ruim 7 miljoen werkenden in Nederland komt dit dus neer op ruim 900.000 personen. Het gaat dan met name om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting. Zich ‘leeg voelen’ is de meest gehoorde klacht. In 2008 is het aandeel werknemers met klachten van burn-out gestegen, daarna is het vrijwel gelijk gebleven.  Zou er een verband zijn met de crisis die in 2008 begon?

De belangrijkste conclusie is dat een hoge werkdruk in combinatie met weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden tot de meeste klachten leidt, terwijl werknemers die wel sociale steun ervaren, minder snel en minder klachten hebben.

Een andere interessante conclusie is dat er minder klachten voorkomen bij werknemers met een partner en kinderen. Een op de negen werknemers met een partner en kinderen ervaart burn-outklachten. Dit is laag vergeleken met overige werknemers.  Bij alleenstaande werknemers  heeft één op de zes burn-outklachten. Van werknemers die alleenstaande  ouder zijn, had één op de zeven deze klachten. Dit is vrijwel evenveel als bij werknemers die een partner hebben en geen kinderen.

Lees het nieuwsbericht: http://www.nu.nl/economie/2962686/acht-werknemers-heeft-burn-outklachten.html

En dan te bedenken dat een burn-out als diagnose nog steeds niet officieel erkend wordt!

Wil je meer weten over burn-out?

Lees meer over burn-out: