Bekijk hier onze blogs

Wat is er actueel? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Technostress

Door User Not Found | 20-02-2014,

In augustus 2012 schreef mijn collega Melissa Blommers een blog over de continue bereikbaarheid en alertheid die het bezit van een smartphone met zich mee kan brengen. Ze verwees in deze blog  al (http://www.interapy.nl/burnout/blog/burnout-blog/2012/08/14/bereikbaar) naar wat je er zelf aan kan doen om spanningen en een gevoel van continue paraatheid te vermijden. Goed nieuws is dat steeds meer organisaties hier ook zelf een standpunt over innemen. Zo las ik vandaag dat het Duitse autobedrijf BMW met werknemers in gesprek gaat over wanneer zij niet bereikbaar willen zijn.

Een interessant (relatief) nieuw woord in dit verband is Technostress. Dat is de stress - de fysieke en psychosociale klachten- die wordt veroorzaakt door de toenemende druk om altijd maar bereikbaar te zijn. Het idee dat iedereen altijd bereikbaar moet zijn, is er langzaam ingeslopen.

Technostress kan op de lange duur leiden tot slechtere arbeidsprestaties en door de verminderde mogelijkheden voor een ‘time out’ ligt overbelasting op de loer. Door met de werknemers in gesprek te gaan wil BMW zijn hoogopgeleide werknemers beschermen tegen een burn-out.

Heeft jouw werkgever nog geen afspraken met de werknemers gemaakt over bereikbaarheid en werken in privétijd? Hieronder vind je nog eens een link met tips om techno stress te vermijden; http://leefbeter.nu/blog/tips-om-technostress-te-voorkomen/

Wil je meer weten over burn-out?

Lees meer over burn-out: