Bekijk hier onze blogs

Wat is er actueel? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

December stress

Door Paul Wijnhoven | 20-12-2018,

Pakjesavond net achter de rug, de kerstboom ternauwernood versierd, zit ik alweer achter de menuplannen en tafelschikkingen van het kerstdiner. Schoonouders eerste kerstdag, ouders tweede kerstdag. En dan ook nog een derde kerstdag met vrienden er aan vast plakken? Maar dan moeten we weer het hele land door. Zucht. Kerst-stress, zo snel na de Sinterklaas-stress. December is een stressvolle maand. 

Cadeautjes? 

En moeten er cadeautjes komen? Zo ja, voor wie? Het moet natuurlijk wel persoonlijk zijn en binnen het budget blijven. Durven we het nog een keer aan om online te bestellen? De spanning van het wachten op de bezorger rondom Black Friday staat me nog helder voor de geest. En dan geen verwachtingsvolle spanning van: vol verwachting klopt ons hart. Maar meer: wat moet ik in Hemelsnaam doen als de pakjes van de kinderen niet op tijd in huis zijn? Nu beloven www.bol.com, www.zalando.com en www.degrotespeelgoedwinkel.nl weer supersnelle bezorgtijden. Maar met die decemberdrukte weet je het toch nooit helemaal zeker. Maar ja, anders moet ik die overvolle stad weer in. Nog een zucht.

Spanning en beslissingen

December, een maand vol gezelligheid, feesten, lekker eten. Iedereen maakt zich mooi en doet zijn best. Maar ook een maand van familiespanningen, twijfel, keuzestress. Er moeten zoveel beslissingen worden genomen: van voorgerecht tot toetje, van kleding tot uitnodigingen. 

Een drukke en vermoeiende tijd

Ondanks alle feestelijkheden. Een drukke en vermoeiende tijd die je vaak nog wel op je reservebatterij door kan komen. Maar wat als je al last hebt van spanningsklachten? Je hebt bijvoorbeeld net drukke maanden op het werk achter de rug. Je ervaart te weinig waardering en er wordt teveel van je gevraagd. Of binnen de privésfeer zijn er ingrijpende veranderingen geweest. Je slaapt slecht, je spieren zijn gespannen, je hebt vaak hoofdpijn en loopt continue te piekeren. Hoe ga je dan de decembermaand in? En nog belangrijker, hoe kom je eruit? 

Low-key Christmas

Zorg goed voor jezelf. Keuzestress? Soms is de beste keuze: niets te kiezen. Cadeautjes: laten bezorgen of naar de stad? Geen cadeautjes. Eerste kerstdag met schoonfamilie of eigen familie? Alleen met het gezin. Of alleen met een lekkere film, een afhaalmaaltijd en een schaaltje kerstkransjes. Er zijn gelukkig geen regels over hoeveel werk je maakt van de feestdagen.

Aan iedereen die kampt met spanningsklachten, wens ik een wonderful low-key Christmas!  

Wil je meer weten over burn-out?

Lees meer over burn-out: