Depressie blog

Wat is er actueel op het gebied van depressie? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte!

Ik moet nu echt in slaap vallen!

Door Janneke Broeksteeg | 16-08-2012, Slecht inslapen, vroeg wakker worden of juist heel veel slapen zijn bekende verschijnselen tijdens een depressie. 

Als het over slapen gaat, dan heb ik mazzel. Ik kom uit een familie van slapers. Mijn vader, moeder en zus, we slapen allemaal lang en vast. Ik begeef me dus een beetje op glad ijs, door over slapeloosheid te schrijven. Natuurlijk slaap ik ook wel eens slecht. Als ik niet in slaap kom dan heb ik vaak het idee dat mijn hersens overuren maken, alsof ze steeds in een te hoge versnelling zitten. Soms heb ik dan een hele nacht “muziek in mijn hoofd” -meestal het refrein van een willekeurig slecht nummer-. En soms probeer ik ’s nachts een probleem op te lossen. Hoe zal ik mijn verjaardag vieren, in het park of toch thuis? Wie zal ik uitnodigen? Wat voor weer wordt het? Wat nou als het gaat regenen? Vaak kom ik niet van het lied af, los ik het probleem niet op en komt van slapen al helemaal weinig. Daar ga ik me dan op een gegeven moment toch zorgen over maken. Hoe moet dat morgen nou? Ik moet vergaderen. Ik heb vast wallen als ik nu niet snel in slaap val. Het is al 2.30 uur. Ik moet over 4 uur op….ik moet over drie uur op…

Een veel voorkomende oorzaak van slecht slapen is proberen om in slaap te vallen, blijkt uit recent onderzoek.

Stel je voor dat iemand tegen je zegt: “Je moet nu ontspannen.” Of nog sterker; “Ik ga je beoordelen op hoe snel je ontspant.” Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je juist gespannener wordt. Dit komt doordat je brein voortdurend gaat checken of het doel (ontspannen) al bereikt is, en dat checken maakt je alerter en meer gespannen.

Met in slaap vallen werkt het net zo. Mensen die de instructie krijgen om snel in slaap te vallen doen daar een stuk langer over dan anderen. Hun brein raakt zo gefocust op snel in slaap vallen, dat het te actief is om gedachten van zich af te laten glijden en in slaap te vallen. Slaap wordt ongrijpbaarder naarmate de behoefte eraan groter wordt. Als je heel graag wilt slapen, wordt de kans dat het lukt steeds kleiner. Dit probleem wordt elke nacht dat je slecht slaapt groter, en kan op die manier voor slapeloosheid zorgen.  

Meestal vind ik het advies: “Volgens mij wil je gewoon te graag, als je het loslaat dan komt het vanzelf op je pad” niet bijzonder nuttig. Als het om slaap gaat dan zou het wel eens waar kunnen zijn. Als slaap niet komt, dan kun je jezelf het beste een beetje afleiden van in slaap vallen. Bijvoorbeeld door even uit bed te gaan, een boek te lezen of iets anders te doen wat je ontspannend vindt.

Meer weten: Dreamland: Adventures in the Strange Science of Sleep

Wil je meer weten over depressie?

Lees meer over depressie: