Depressie blog

Wat is er actueel op het gebied van depressie? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte!

Tis weer voorbij, die mooie zomer

Door User Not Found | 25-09-2013,

Afgelopen weekend was het officiële begin van de herfst. Ik schrok er toch een beetje van toen ik het iemand hardop hoorde zeggen. Alsof ik het door het niet te noemen kon uitstellen. Maar dat kon niet. Het is nu echt voorbij, de zomer.

Ik vind het jammer. Ik heb nog een gezonde weerstand tegen de pepernoten die al (in augustus nb!) in de supermarkt liggen. Het valt me op dat de natuur anders ruikt en ik heb een voorraad fietslampjes ingeslagen. Ik maak me op voor de herfst en besef dat een wollen vest toch ook wel weer wat heeft na de zomerjurkjes.

Het is dus maar net hoe je het bekijkt, hetzelfde als met het beroemde glas dat óf half leeg óf half vol is. Er zijn mensen die blij zijn wanneer het weer herfst wordt, de geur van vochtig blad uit de grond optrekt, de kachel aan kan en ’s avonds  gezellig de kaarsjes branden.

Maar de meesten mensen die ik spreek voor de aanmelding van de depressiebehandeling geven aan moeite te hebben met het besef dat de zomer nu echt voorbij is. Herfstbladeren die met hun prachtige kleuren toch op de grond vallen en vergaan. Het gevoel dat iets voorbij is overheerst.. Iets Het besef dat er iets nieuws is aangebroken is nu toch lastiger dan bij het begin van de lente.

De aanpak van depressieklachten richt zich onder andere  op het uitdagen van automatisch opkomende negatieve gedachten en er meer helpende gedachten voor in de plaatst stellen. Als je merkt dat een sombere gedachte opkomt of rondzingt in je hoofd kun je deze gedachte uitdagen en er een alternatieve gedachte voor in de plaatststellen. Een gedachte die jou op dat moment helpt om je beter te voelen. De kunst ligt erin je deze gedachte eigen te maken.

Een voorbeeld;

Sinds het boek van Douwe Draaisma weten we allemaal dat het leven sneller gaat als je ouder wordt. Elk jaar dat er weer een zomer voorbij is ben je een jaar ouder. Dus …ook de herfst en winter gaat elke jaar een beetje sneller voorbij. Elk jaar is het telkens sneller zomer!  

Maar de zomer dan, die gaat dus ook sneller voorbij? zullen sommigen tegenwerpen. Tja, dat is nu net géén helpende gedachte.

Lees meer over de aanpak van depressie op ; http://www.interapy.nl/depressie/behandeling

Wil je meer weten over depressie?

Lees meer over depressie: