Depressie blog

Wat is er actueel op het gebied van depressie? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte!

Donkere dagen |gezelligheid? Of donkere dagen |somberheid ?

Door Maurice Hidajat | 20-12-2018,

Officieel is het nog niet eens winter. Maar 21 december nadert snel. De kortste dag van het jaar. Pfoe, wat is het alweer vroeg donker. En wat kost het een moeite om op te staan als het nog niet eens licht is. De wekker lijkt midden in de nacht te gaan. In het donker, in de kou.

Donker

Als ik door het donker naar mijn werk fiets en aan het eind van de middag in het donker weer naar huis fiets, dan lijkt het alsof ik op mijn werk woon. Alle waardevolle daglicht uren zijn ongemerkt voorbij gegleden terwijl ik hard aan de slag was. Vitamine-d tekort ligt op de loer. 

Licht en vrolijkheid

Ook mis ik de warmte van de zon op mijn huid. De lichtheid en vrolijkheid die uitgaat van een zonnige zomerdag. Ligt het aan mij, of wordt alles zwaarder en moeilijker in de winter? 

Ben ik depressief? 

Veel mensen die ik spreek, herkennen wel iets van het bovenstaande. Somberheid en zwaarte horen een beetje bij de winter. De energie die in de zomer is opgebouwd begint op te raken. Alles gaat wat moeizamer en je raakt eerder vermoeid. Maar somberheid of een winterdip is nog geen depressie. We spreken pas van depressie als de somberheid bijna continue aanhoudt, minimaal twee weken achter elkaar. En als je daarnaast minder interesse hebt in bijna alle activiteiten én minder plezier beleeft aan de dingen waar je wel aan begint. 

Als je je in bovenstaande herkent, dan heeft het zin om eens met een psycholoog te praten. Voor een vrijblijvend kort gesprek over mogelijkheden voor hulp, kun je een afspraak inplannen bij onze psychologen op: www.interapy.nl

Hoe kom ik de winter door?

Een van de beste adviezen is om, ook in de winter, voldoende te bewegen in de buitenlucht. Probeer wat vaker iets van de winterzon mee te pakken. Maar ook als de zon niet schijnt is het belangrijk om actief te blijven. Verzet je tegen de drang om het hele weekend onder een dekentje achter Netflix te blijven hangen en ga naar buiten!  

Wil je meer weten over depressie?

Lees meer over depressie: