Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Nog even snel een crash dieet?

Door Claartje Michels | 13-07-2012,

Binnen no time weer bikini-proof? Op een feestje over twee weken dat perfecte maar veel te kleine jurkje kunnen dragen? Het klinkt voor veel mensen heel aanlokkelijk: in een korte tijd veel afvallen. Reclames voor crashdiëten vliegen je om de oren in de media en in winkels. Toen ik laatst koffie ging halen tijdens mijn pauze, kwam ik om de hoek van Interapy deze etalage tegen.

Een crash dieet pakket… Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar werkt het ook? Het antwoord op die vraag is verbluffend simpel. Nee, het werkt niet! Er bestaat geen wonderdieet dat leidt tot blijvend gewichtsverlies. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 95 procent (!) van de mensen die via een streng dieet snel zijn afgevallen, een jaar later weer zijn aangekomen. Sterker nog, de meerderheid van deze mensen is na een jaar zwaarder dan toen ze aan het crash dieet begonnen.

Hoe komt dat? Geen mens houdt zo'n dieet langdurig vol. Alles wat je jezelf verbiedt, wordt extreem aantrekkelijk. Je lichaam gaat smachten naar allerlei zoet, vet en calorierijk eten. Die drang is op een gegeven moment niet meer te weerstaan. Daarbij word je moe en prikkelbaar. Je ‘crasht’ bijna letterlijk. Op een dag hou je het niet meer vol en ga je weer meer, en vaak veel meer, eten. Met gewichtstoename en het jojo-effect tot gevolg.

Betekent dat dat gewichtsverlies onmogelijk is? Nee, gelukkig niet. Als je wilt afvallen is het verstandig om gezond, regelmatig en gevarieerd te eten. Eet drie maaltijden per dag en minimaal twee voedzame tussendoortjes. Zo voorkom je dat je trek krijgt. Als je op deze manier eet en voldoende beweegt, zul je vanzelf een gewicht bereiken dat bij jouw lichaam past. De realiteit is dat dat niet snel gaat, maar de kans dat de kilo's blijvend verdwijnen is dan wel aanzienlijk groter.

Terug naar de crashdiëten. Het ene dieet doet nog wonderbaarlijkere beloftes dan het andere: '5 kilo afvallen in één week, het kan!', 'Pijlsnel afvallen, zonder jojo effect? Het lukt met onze methode!', 'Verlies 10 kilo vet in één maand!', 'Drop a dress size in one week!'. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Paradoxaal genoeg zei 's werelds bekendste jojo'er Oprah Winfrey daar ooit iets heel wijs over: 'If something sounds too good to be true - it usually is!'

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: