Stel je eens iemand voor die last heeft van een eetprobleem… Wat voor beeld komt er in je op?
De kans is groot dat je nu denkt aan een extreem mager jong meisje, dat bijna niets meer eet. Dat is namelijk het beeld dat onze maatschappij heeft van mensen met een eetstoornis. Dat beeld is veel te eenzijdig.
Er zijn in Nederland zo’n 160.000 vrouwen met een eetstoornis, bij wie je aan de buitenkant niets ziet. Zij hebben een normaal gewicht. Deze groep is ongeveer twintig keer zo groot als de groep vrouwen met Anorexia Nervosa. Toch blijft deze groep vaak buiten beeld in de media. Ook deze mensen hebben veel last van hun eetprobleem, alleen zie je het bij hen dus niet. Deze groep voelt zich vaak ongezien en onbegrepen en de ernst van hun klacht wordt niet altijd door de buitenwereld erkend.
Op 30 juni is er een documentaire verschenen over deze ‘onzichtbare’ eetstoornissen: Mij niet gezien.
Mij niet gezien vertelt het verhaal van drie vrouwen die worstelen met zo’n onzichtbare eetstoornis: Sandra, Anneloes en Rowena. De documentaire is gemaakt door Proud2Bme oprichtster Scarlet Hemkes en regisseur Marnix van Wijk, in opdracht van het Centrum Eetstoornissen Ursula. De makers hopen met hun film een bijdrage te leveren aan de verandering van het eenzijdige beeld dat heerst rondom eetstoornissen in Nederland. Een belangrijk doel, als je het mij vraagt.
De groep mensen met een eetprobleem is een stuk diverser dan veel mensen denken. Behalve mensen met een normaal gewicht, blijven ook vaak mannen en ouderen met een eetprobleem buiten beschouwing, terwijl die er ook zeker zijn! Ik hoop dat deze film bijdraagt aan het ontstaan een genuanceerder en completer beeld. Als er meer aandacht is voor de 'vergeten' groepen, verwacht ik dat de drempel voor deze mensen om hulp te vragen lager wordt. Dat lijkt me heel waardevol.
Ik ga deze documentaire zeker bekijken! Ben je ook geïnteresseerd? Je kunt de film bestellen via www.proud2bme.nl.
Bron: www.proud2bme.nl