Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Wat kun je doen om minder te snacken?

Door Claartje Michels | 04-09-2012, Wie herkent het niet? Je loopt ’s avonds moe door een drukke supermarkt en denkt: ‘Wat een rotdag, ik heb wel iets lekkers verdiend!’. Je loopt naar je favoriete snack en legt hem in je mandje. Je ziet jezelf al zitten, heerlijk op bank met een fijn boek en die lekkere snack. Er lijkt meteen een ontspannende werking van het idee uit te gaan…


Bridget Jones: ‘I am enjoying a relationship with two men simultaneously. The first first called Ben - the other Jerry. Number of current boyfriends...zero.’

Mensen eten om allerlei redenen. De één koopt Ben & Jerry ijs als hij liefdesverdriet heeft, de ander een zak chips als hij stress heeft en weer een ander grijpt naar chocola na een moeilijke dag op zijn werk. Ook verveling, een slecht humeur of een gevoel van leegte kunnen je in de verleiding brengen. Maar welke magische kracht heeft je favoriete snack nou eigenlijk? Kan het je echt troosten, amuseren of kalmeren? Ik vrees van niet…

Als je jezelf wilt afleren om te vaak te snacken, doe je er goed aan om te bedenken in welke situaties je de verleiding niet kunt weerstaan. Op welke momenten zoek je je heil in calorierijk of vet eten? Wat verwacht je van dat eten? Wat hoop je dat het je brengt? Waar heb je op dat moment eigenlijk behoefte aan? Als je daar meer zicht op hebt, kun je op zoek gaan naar alternatieven. Wie rust zoekt, kan lekker in bad gaan liggen. Wie uit verveling eet, kan iemand opbellen en iets leuks gaan doen.

Naast dit soort ‘verwachtingsgedachten’ heb je nog een categorie gedachten om op te letten: de ‘toestemmingsgedachten’. Ook die zijn heel tricky. Als je na een rotdag denkt: ‘nu heb ik wel iets lekkers verdiend’, of denkt: ‘bij een verjaardag hoort een taartje, anders is het niet gezellig’, geef je jezelf als het ware toestemming om voor de bijl te gaan? Handig? Eigenlijk niet…

Begrijp me niet verkeerd, een snack op zijn tijd kan helemaal geen kwaad. Maar wil je je snackgedrag aanpakken, let dan eens op die verraderlijke verwachtings- en toestemmingsgedachten…

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: