Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Waarom een handje chips eten meestal toch tot een lege zak leidt?

Door Janneke Broeksteeg | 05-04-2013, Omdat chips verslavend zijn. Om preciezer te zijn: vet is verslavend. Zodra we vet proeven maakt het lichaam het stofje endocannabinoïde aan. Dat is een chemische stof (THC) die we ook in cannabis vinden. Het wekt eetlust op. Onderzoekers vermoeden dat mensen die geblowd hebben hierdoor een vreetkick kunnen krijgen.
 
Bijhorend onderzoekje: Italiaanse wetenschappers lieten ratten een zoete, een vette of een proteïneshake proeven. Het proeven van suikers of proteïne had geen effect op de aanmaak van endocannabinoïde, het proeven van vet daarentegen wel. De lichamelijke reactie op vet is goed te verklaren vanuit de evolutietheorie: het zorgt voor lichamelijke reserves in moeilijke tijden. Vetten waren erg schaars. Als we een vettige prooi gevangen hadden, dan was het nuttig om daar meteen zoveel mogelijk van te eten.
 
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
 
Wil je de schade beperken? Koop naturel chips in een kleine zak.

Meer over E621 in deze aflevering van 60 minutes:

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: