Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Supergezond?

Door User Not Found | 14-03-2014,

Gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Superfoods zijn de laatste tijd steeds meer in het nieuws en volgens De Volkskrant maakt 10% van de Nederlanders hier gebruik van. Volgens het Voedingscentrum bestaan superfoods echter niet: De gezondheidseffecten die aan superfoods worden toegekend, zijn niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het wijst dan ook op het belang van gevarieerd eten volgens de ‘good old’  Schijf van Vijf omdat het risico bestaat dat het lichaam niet alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Een ander risico van het te gezond eten en vooral van het letten hierop, is dat dit doorslaat naar een steeds vaker voorkomende eetstoornis: orthorexia nervosa. Afgeleid van de Griekse woord ‘ortho’, wat ‘juist’ betekent, is orthorexia een ongezonde obsessie met het eten van gezond voedsel. (http://www.myajc.com/news/lifestyles/not-so-healthy-obsession/nd9xb/?icmp=ajc_internallink_invitationbox_apr2013_ajcstub1).  Hoewel orthorexia nog niet officieel als ziekte onderkend is, meldt de Telegraaf naar aanleiding van een recent uitgevoerd onderzoek dat bij een vijfde van de aan het onderzoek deelnemende tienermeisjes  de paniek toeslaat als zij zich realiseren dat ze niet alle voedingsstoffen hebben binnengekregen.  Een stap verder is het niet meer op vakantie durven omdat je niet zeker weet of je er superfood kunt eten of niet naar feestjes gaan omdat er bitterballen en chips worden geserveerd (www.rtlnieuws.nl).       

Mensen met eetbuien hebben vaak moeite met het aanhouden van een gezond en regelmatig eetpatroon. Op http://www.interapy.nl/eetstoornis-boulimia/wat-is-het kun je hier meer over lezen en in de online behandeling Eetstoornis Boulimia van Interapy wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Door middel van het bijhouden van een eetdagboek krijg je meer inzicht in hoe je eetpatroon is en wat je hieraan kunt veranderen. 

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: