Wat is een eetstoornis?

Je gewicht en je uiterlijk een te grote rol in je leven. Je piekert steeds over wat je wel en niet mag eten. Je hebt vaak het gevoel dat je dik bent en je voelt je onzeker over jezelf en je lichaam. Daarnaast heb je regelmatig eetbuien en heb je het gevoel dat je niet genoeg controle hebt over wat je eet. Misschien probeer je het effect van eetbuien te compenseren door te braken, te laxeren, te lijnen of extreem te sporten.

Veel voorkomende klachten

Als je een eetstoornis hebt, beheerst dit vaak een groot deel van je leven. Je bent constant bezig met eten en je gewicht. Als je een eetbui hebt gehad voel je je schuldig en baal je van jezelf. Hierdoor ga je steeds negatiever over jezelf denken. Doordat het eetprobleem zo’n groot deel van je tijd en aandacht vraagt doe je minder leuke dingen. Wat je stemming niet ten goede komt.

Bij een eetstoornis zie je vaak dat mensen zich neerslachtig of depressief voelen en negatief over zichzelf denken. Problemen met slapen, concentratieproblemen en piekeren komen veel voor. Soms is het eetprobleem een geheim waardoor ook sociale afspraken ingewikkeld worden.

Een eetstoornis heeft vaak lichamelijke gevolgen. Hoofdpijn, buikpijn, concentratieproblemen en  moeheid zijn veelvoorkomende klachten. Een fors eetprobleem kan ernstige medische complicaties opleveren, zoals een verstoring van de elektrolytenbalans, vitamine- en mineralengebrek en zelfs botafbraak.

Er zijn verschillende eetstoornissen. Bij anorexia ligt de nadruk op vasten, bij de eetbuistoornis op eetbuien, bij boulimia op compenseren. De diagnose eetstoornis NAO wordt gegeven bij eetproblemen die niet precies passen de andere categorieën, wat trouwens vaak voorkomt.

Wat kun je eraan doen?

Een eetstoornis is een ernstige aandoening die in sommige gevallen zelfs levensbedreigend kan zijn. Als het je niet lukt om grip te krijgen op je eetprobleem is het goed om professionele hulp in te schakelen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe makkelijker het is om het patroon van je eetprobleem te doorbreken.

Een goede behandeling voor eetstoornissen richt zich op het ontwikkelen van een regelmatig en gevarieerd eetpatroon. Als je compenseert (braken, laxeren, lijnen, extreem sporten) is het belangrijk dat je daar zo snel mogelijk mee stopt, omdat dit de eetstoornis in stand houdt. Je leert hoe je kunt omgaan met eetbuidrang, zodat je eetbuien kunt voorkomen. Ook onderzoek je de ideeën die je over eten en gewicht hebt. Verder besteed je aandacht aan zelfwaardering en het verbeteren van je lichaamsbeeld. Door een succesvolle behandeling ontstaat er meer stabiliteit in je eetpatroon, voel je zelfverzekerder en krijg je weer meer ruimte voor andere dingen in het leven.

Eetstoornissen zijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie.

Direct aanmelden

Je ontvangt inloggegevens waarmee je direct kostenloos onderzoek kan doen naar je eetstoornis.

Aanmelden

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.