Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

De algemeen erkende fasen van rouw

Door User Not Found | 13-07-2012,

Welkom bij de eerste blog van Interapy over Rouwverwerking. Alles wat te maken heeft met verlies en rouw, kan hier de revue passeren. Deze keer wil ik het hebben over de algemeen erkende fasen van rouw, en hoe de behandeling bij Interapy deze verschillende fasen ondersteunt.

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouw. Het verlies van een geliefde, een ouder, een kind, een vriend... Niemand blijft ongeschaad. Velen kunnen dan ook zijn of haar ervaring met je delen, waar ook op deze site de mogelijkheid voor is. Wat opvallend is, is dat ieder op zijn eigen manier rouwt. Er is geen goed of slecht, geen snel of langzaam. De een zal er veel over praten, de ander weinig. Volgens de Amerikaanse psycholoog William Worden wordt het rouwproces gezien als zware arbeid. Deze arbeid is gericht op het verwerken van het verlies, waarbij een aantal taken dienen te worden volbracht, de zogenaamde rouwtaken. Hieronder vallen de aanvaarding van het verlies, het ervaren van de pijn, de aanpassing van een leven zonder de overledene, en het emotioneel geven van een plek aan de persoon in het huidige en toekomstige leven. Deze vier taken kunnen in wisselende volgorde worden volbracht, en in wisselende intensiteit beleefd (Worden, 1992).

Het doorlopen van deze taken wordt gezien als natuurlijk proces. Maar dat verloopt niet altijd even 'vanzelf'. Wanneer het verlies uit de weg wordt gegaan of ontkent, wordt dit natuurlijke proces verstoord en kan gecompliceerde rouw ontstaan. Gecompliceerde rouw kan gezien worden als een aanhoudende staat van rouw, waarbij geen ontwikkeling te zien is in een van de fasen. Het rouwproces kan ook worden verstoord doordat de aandacht afgeleid wordt door zijdelingse details van het overlijden, bijvoorbeeld door herhaaldelijk te denken waarom de arts de diagnose niet eerder had gesteld, waarom de rouwende niet op tijd was vertrokken, of waarom er die dag ruzie is gemaakt.

 De behandeling die u bij Interapy aangeboden wordt, gaat uit van het ordenend en emotioneel helend effect van schrijven. Allereerst wordt de vermijding verbroken en zal u juist terug denken aan een voor u pijnlijk moment. U zult onder begeleiding op zoek naar de verschillende emoties, gedachten en details uit herinneringen waar u liever niet aan denkt. Dit onderzoek naar, en erkenning van de verschillende gevoelens en gedachten zijn nodig, om het rouwproces een nieuwe impuls te geven. Het levert ook een hoop (vaak nieuwe) informatie op, waarop u het rouwproces kunt richten. De pijn en het verdriet worden minder ongrijpbaar en kwellende gedachten komen naar boven. Hierna zult u op zoek gaan naar adviezen en steunende gedachten, zodat u langzaam maar zeker afscheid kunt nemen van uw oude kwetsende gedachten. Vaak spelen schuld en schaamte een grote rol. U leert uzelf manieren van denken aan, waardoor het verlies beter te aanvaarden is. Ook zult u gaan kijken naar de toekomst, en hoe u wilt terug denken aan uw dierbare, en wat u met hem of haar heeft meegemaakt.

Ook voor mensen zonder gecompliceerde rouw, die hun rouwverwerking graag overzichtelijk willen maken, en bewust een emotionele plaats willen geven aan die persoon die is overleden, geeft deze behandeling handvatten. Uit eigen ervaring, en die van cliënten van Interapy, weet ik dat het schrijven over verlies een verzachtende werking kan hebben. Het maakt het verlies niet minder pijnlijk, maar de zwaarte waarmee u aan de pijn denkt en aan de persoon herinnerd wordt, wel."

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: