Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

When are you coming home?

Door User Not Found | 03-08-2012, Het was afgelopen week weer hot & happening; de herdenking van het overlijden van Amy Winehouse, 23 juli vorig jaar. De vader van Amy vertelde in een openhartig interview dat hij postuum een sms stuurde aan zijn dochter met de tekst; “when are you coming home?”. Hij wilde hiermee aangeven dat rouw rare dingen met je kan doen. Ik vind het ontroerend. Ik kan het me zo goed voorstellen dat het voor hem nog steeds voelt alsof ze ieder moment thuis zou kunnen komen. Het lijkt me ontzettend zwaar je eigen kind te verliezen. Kippenvel.

Mensen hebben het nodig om uiting te kunnen geven aan hun gevoel voor de verloren dierbare. Er zijn zoveel verschillende manieren om je verdriet, woede, of ongeloof te uiten. Veel mensen vinden troost in muziek. Denk maar eens aan alle nummers die zijn geschreven over het verlies van een dierbare. Of het nu "De vlieger" van André Hazes is, of "Candle in the wind" van Elton John. Waarschijnlijk heb je zelf ook een nummer dat je doet denken aan iemand die je hebt verloren. Mijn persoonlijke favoriet is "Dance with my father again" van Luther Vandross, omdat Luther zo mooi en gevoelig kan beschrijven hoe hij als volwassene nog steeds het kind in hem voelt, dat zijn vader mist. Als ik dat hoor kan verdrietig worden, maar het geeft me ergens ook veel steun. Het doet me de mooie momenten herinneren.

Ik vind het altijd zo krachtig als een cliënt zijn of haar vorm van steun vindt tijdens een behandeling. Een van de mooiste voorbeelden vind ik een cliënte die een boek had gemaakt met mooie foto’s. Ze wilde het boek gebruiken om haar fijnste herinneringen met haar vader te beschrijven. Een andere cliënte had haar pasgeboren zoontje verloren, en gunde zichzelf een symbolisch afscheid, waarbij zij nogmaals haar zoon herdacht. In de natuur, met een mooie brief. Dat ik deelgenoot mag zijn van de ontwikkeling die een persoon die rouw meemaakt, vind ik heel bijzonder. Ik hoop dat ik het nog lang mag doen.

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: