Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Tot zover

Door User Not Found | 15-10-2012,

Tijdens een wandeling door het voor mij nog onbekende stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, viel mijn oog op een bijzonder museum; Tot zover. Nooit over nagedacht dat ook er ook over de dood musea zijn. Bij nader inzien lijkt het me ook wel logisch. Er is genoeg over te vertellen en te ontdekken. Bijvoorbeeld over de verschillende herdenkingsrituelen. Andere thema’s waar dit museum aandacht aan geeft, zijn het lichaam, rouw en herinnering, en memento mori. Maar er is meer. Er is net een mooie tentoonstelling geweest met beeldende kunst, geheten  Afterlife - kunst over de eindbestemming. Op de site van totzover.nl kunt u de kunstenaars en hun werk bewonderen. Voor kunstliefhebbers, maar ook voor mensen die graag nadenken over de betekenis van de dood.

Op de site van het museum wordt het als volgt aangeprezen;

“ Meer weten over dood gaan en wat daarna komt? Museum Tot Zover is daarvoor het betere adres. Het enige echte Nederlandse uitvaartmuseum inspireert bij het denken over de dood. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur.

Hoe wij omgaan met de dood zegt veel over wie we zijn. Over onze afkomst en de tijd waarin we leven.

Als mens koesteren we het leven, maar hebben we de dood nodig om het zinvol te maken.
Onze samenleving verandert steeds. Dat heeft invloed op de vormen van lijkbezorging, op uitvaartrituelen en de wijze waarop we rouwen.” 

(www.totzover.nl)

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: