Wie kan vertellen hoe een rouwproces eruit ziet? Zelfs een psycholoog niet. Natuurlijk zijn er algemeenheden te benoemen, zoals in de eerste blog is terug te vinden. Maar ieder rouwproces is anders. En ieder heeft zijn eigen manier om met de loskomende emoties om te gaan. Hoelang mag je je verdrietig voelen? Wanneer zal ik weer zin krijgen om mijn leven op te pakken? Hoe kan je de machteloosheid en het verdriet uiten? Daar zijn geen vaste regels voor. Het is een ontdekking die je gaandeweg opdoet. De één zal er over willen praten en willen huilen, terwijl de ander het verdriet het liefste voor zichzelf houdt.
Ook hoe dat je de persoon wilt herdenken, is aan jou. De één wil een steen, de ander een rustige plaats aan het water, en weer een ander wil geen plaats maar zal de persoon in zijn herinnering koesteren. Sommige doen beide. Zoveel mensen, zoveel wensen.
Het voelt voor vele al als een opluchting dat zij hun ‘eigen’ rouwproces mogen hebben, en dat zij niet raar zijn omdat zij hetzelfde rouwen als een familielid, een goede vriend of de buurman. Een deskundige op gebeid van rouw is prof. dr. Manu Keirse (klinisch psycholoog en hoofddocent aan de Universiteit Leuven). Hij geeft regelmatig lezingen waarbij hij dieper ingaat op de emotionele achtbaan die vaak volgt bij afscheid. Voor de mensen in Noord-Holland treft het geluk dat hij een gratis lezing zal geven over het rouwproces. Deze lezing wordt georganiseerd door ‘Gooische Uitvaartverzorging’ te Hilversum. Het lijkt mij zeker de moeite waard om deze autoriteit live te zien, zeker als je worstelt met een verlies, of iemand in je omgeving wilt steunen in zijn rouwproces. Aanmelden kan via www.guv-uitvaart.nl