Wat is gestagneerde rouw?

Blijf je maar intens verdrietig? Voelt het alsof het leven geen zin meer heeft zonder je dierbare? Heb je het gevoel dat je niet verder komt? Als iemand die dichtbij je staat overlijdt, is dat een onvoorstelbaar verlies. Dan volgt een intensieve periode met verdriet en wisselende emoties. Soms verloopt de verwerking van een verlies te moeizaam of merk je dat je vastloopt. Dan kan er sprake zijn van gestagneerde rouw.

Veelvoorkomende klachten

Rouw is een normale gezonde reactie waarin verlies wordt verwerkt en herinneringen aan de overledene een andere betekenis krijgen. Ook eerdere verliezen worden in zo’n periode vaak herleefd. De gevoelens hierbij zijn vaak onvoorspelbaar. Soms intens verdrietig, soms verdoofd, dan weer schuldig. Ook het gevoel in de steek gelaten te zijn en boosheid komen vaak voor.

Hoewel iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo rouwt, zijn er ook overeenkomsten. In een rouwproces zijn de volgende onderdelen te herkennen. Als je een dierbare verliest zul je allereerst moeten aanvaarden dat het verlies de realiteit is, dat die persoon niet meer terug zal komen. Dit besef van onomkeerbaarheid is nodig om de pijn van het gemis te kunnen voelen. Daarna probeer je je aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Hoe kun je de draad van het leven voorzichtig weer op pakken? Op verschillende punten in dit proces kun je het gevoel hebben dat je vastloopt.

Je lijkt maar niet te kunnen aanvaarden dat iemand er echt niet meer is. Je voelt je verdoofd of je gaat je gevoel uit de weg door bijvoorbeeld meer alcohol te drinken of te vluchten in je werk. Wat ook kan is dat je juist  niet loskomt van het intense verdriet, dat het je niet lukt om je aan het leven zonder je dierbare aan te passen. Je blijft met het verleden bezig en kan de draad van het leven maar niet oppakken.

Klachten die veel voorkomen bij rouw zijn verdriet en een gevoel van eenzaamheid. Je voelt je somber en je ziet op tegen de toekomst. Je voelt je lusteloos en vermoeid en hebt minder plezier in het leven. Als je iets ziet of hoort wat met de gestorven dierbare te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op. Je droomt over je dierbare. Vaak merken mensen ook dat ze sneller geïrriteerd raken en minder kunnen hebben. Ook concentratie- en slaapproblemen komen veel voor.

Wat kun je eraan doen?

Als je het gevoel hebt dat je rouwproces vastloopt, kan professionele hulp uitkomst bieden. Dit is mogelijk door de rouwverwerking actief en gestructureerd aan te pakken.  Een behandeling kan helpen om het natuurlijke rouwproces weer op gang te brengen. Het verlies krijgt een nieuwe betekenis in je leven, waardoor je de draad weer op kunt pakken.

Direct aanmelden

Je ontvangt inloggegevens waarmee je direct kostenloos onderzoek kan doen naar aanhoudende klachten
na het verlies van een dierbare.

Aanmelden

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.