Blog

Wat is er actueel op het gebied van trauma? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Raar geworden

Door Bart Schrieken | 13-07-2012, Er lijkt iets aan je te veranderen als je iets ergs hebt meegemaakt. Wat er is gebeurd zit in je als een soort malaria. Soms is het allen een soort angstige rillerigheid, de andere keer neemt het bezit van je als een overweldigende koorts. Ik ben me er pas recent bewust van geworden, dat veel mensen die hiermee rondlopen, zich niet realiseren wat er met ze aan de hand is. Ze stellen bij zichzelf vast dat ze schrikachtig en nerveus zijn, nachtmerries hebben, en angstig zijn; soms staat het zweet ze plotseling in de handen, maar ze brengen dit niet altijd in verband met wat ze is overkomen.

Ik heb nu al een paar keer mensen die iets ernstigs hadden meegemaakt horen zeggen dat ze ‘raar geworden zijn’. Ze denken dat er psychisch iets mis met ze is . Maar ze hebben geen gelijk. Ze hebben posttraumatische stress*. Dat klinkt misschien niet als een geruststelling, maar zo is het wel bedoeld. Nachtmerries, herbelevingen, hyperalert zijn, angst en vermijding, ze horen bij elkaar. Het zijn symptomen van onvolledige traumaverwerking. Het is niet het begin van een onvoorspelbare psychische ziekte.

Bart Schrieken

*posttraumatische stress is goed te behandelen.

Wil je meer weten over trauma?

Lees meer over trauma: