Blog

Wat is er actueel op het gebied van trauma? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Eternal sunshine of the spotless mind

Door Kyra de Boer | 03-09-2013,

Spannend promotie onderzoek op de Radboud Universiteit Nijmegen deze week!

Martijn Kroes onderzocht een methode om, door middel van elektroshocktherapie en bètablokkers, het opslagproces van traumatische ervaringen te verstoren en de feitelijke kennis over de gebeurtenis te scheiden van de daaraan gekoppelde emoties.

 Voorzichtige conclusie van het onderzoek: “Op het moment dat herinneringen ons bewustzijn binnendrijven, kun je ze bewerken. Dat kan betekenen dat nare herinneringen, met de juiste techniek, in principe te veranderen of zelfs te wissen zijn.” Kroes en zijn promotor Guillén Fernandez benadrukken dat het onderzoek bewijs oplevert dat het idee zou kunnen werken, maar dat toepassing in de praktijk van behandeling van cliënten met posttraumatische stress-stoornis (ptss) nog ver weg is.

Nare herinneringen wissen uit je geheugen… Het idee prikkelt wel! Ik krijg hetzelfde gevoel als bij het kijken naar de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ (http://www.imdb.com/title/tt0338013/). ‘Sciencefictioncultfilm’ wordt deze gelabeld door Wikipedia. Wie weet is met Kroes’ onderzoek science fiction een stapje dichterbij de werkelijkheid?

Wil je meer weten over trauma?

Lees meer over trauma: