Blog

Wat is er actueel op het gebied van trauma? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Helden!

Door Kyra de Boer | 23-10-2014,

Het was de zomer van de helden: Moedige mensen vertelden in verschillende televisieprogramma’s /documentaires over hun trauma, hun kwetsbaarheid en de manier waarop ze ermee omgaan. Je ziet verschillende stadia van het verwerkingsproces: Sommigen erkennen sinds kort dat zij hulp nodig hebben bij het verwerken en zijn gestart met therapie, anderen zijn al aan afronding van de therapie en/of aan het hervatten van hun werk toe.

Ik spreek mensen vaak vlak voor- of net in die eerste fase: Ze weten dat er eigenlijk hulp nodig is, maar door angst, schaamte of het gevoel te falen als ze het niet alleen kunnen voelt de stap erg groot. Mensen misschien in het zelfde parket als Mark, uit aflevering 4 van ‘Helden in de Knel’ (http://wijnederland.tv/):

Mark, 37 jaar,  heeft tussen 1995 en 2013 bij de vrijwillige brandweer in Hoorn gewerkt. Mark is in de voetsporen getreden van zijn vader, die zijn hele werkzame leven  bij de Hoornse brandweer heeft gezeten. Marks vader was een heuse ijzervreter die schijnbaar nooit last had van alle heftige incidenten die je bij de brandweer kunt meemaken. Maar Mark blijkt anders in elkaar te zitten en heeft duidelijk tijd nodig om bepaalde taferelen te verwerken.

De lage drempel van de online verwerkingsbehandeling (http://www.interapy.nl/trauma/behandeling) vind ik daarom ook zo sterk: Een scherm tussen jou en je psycholoog in kan net die buffer zijn die iemand nodig heeft om met het verwerken van een trauma aan de slag te gaan.  

Helden in de Knel (6-delige serie): http://www.npo.nl/zoeken?utf8=%E2%9C%93&commit=Zoeken&q=helden+in+de+knel

Getekend, veteranen in therapie (documentaire): http://www.npo.nl/2doc/31-08-2014/KN_1661104

Doe even Normaal (aflevering PTSS, uit 10-delige serie): http://www.npo.nl/doe-even-normaal/19-08-2014/VPWON_1227543

Wil je meer weten over trauma?

Lees meer over trauma: