Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Verkrachter in de bosjes

Door User Not Found | 21-08-2012, Iedereen die wel eens in een tentje heeft geslapen, ergens op een camping kent het vast wel; de gedachte die bij je opkomt als het donker is en iedereen is gaan slapen. Wat als er nou zomaar een vreemde vent de rits opendoet en de tent binnenkomt? Dat kan toch! Maar dan denk je meteen; nee, dat soort dingen gebeuren niet. En de volgende dag, als je op je slippers door het natte gras naar de toiletten loopt lijkt die angstige gedachte heel ver weg. Zo gaat het meestal. Maar onlangs kwam in het nieuws dat er in Zuid Frankrijk op verschillende campings jonge meisjes zijn verkracht en aangerand. Terwijl ze in hun tentje lagen te slapen. De kranten stonden er vol van en ook het journaal berichtte erover. De angstige gedachte werd voor deze meisjes (en hun ouders) werkelijkheid.

Twee gedachten komen bij mij op wanneer ik hier over denk. Ten eerste vraag ik me af hoeveel dingen gebeuren er wel niet op de camping die niet bekend worden, waar niet over wordt bericht? Hoeveel meisjes lopen nare ervaringen op seksueel gebied op tijdens het kamperen? Ervaringen waar ze niet over durven te praten? Want algemeen bekend is dat de meeste gevallen van seksueel geweld niet worden gemeld. Uit schaamte, uit angst en vaak ook uit schuldgevoel. Met als gevolg dat er geen hulp kan worden geboden. Deze meisjes zullen gelukkig wél de juiste hulp zullen krijgen bij het verwerken van deze heel nare ervaring.

Ten tweede weet ik dat uit onderzoek is gebleken dat seksueel geweld het meest voorkomt tussen mensen die elkaar kennen. Seksueel misbruik van kinderen door volwassenen komt vaak voor, maar minder vaak dan seksueel geweld tussen minderjarigen en volwassenen die elkaar kennen of een relatie met elkaar hebben. Dus hoe dit bericht uit de krant ook tot de verbeelding spreekt, de onbekende verkrachter in de bosjes (of op de camping) is gelukkig relatief zeldzaam.

Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: