Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Mijn meneer; een bijzonder boek

Door User Not Found | 18-09-2012, Ted van Lieshout is een bekende naam binnen de kinderliteratuur. Hij heeft prachtige gedichtenbundels op zijn naam staan en schrijft voor onder andere sesamstraat . In februari van dit jaar is zijn eerste boek voor volwassenen verschenen. Het heet ‘mijn meneer’. Het is een autobiografische roman over een onmogelijke relatie tussen een kleine jongen en een volwassen man.

Toen ik het boek uit had besefte ik dat ik een bijzonder boek ik had gelezen. Terwijl ik het las werd ik meegetrokken in de wereld en belevingen van deze 11 jarige jongen. Het hele verhaal wordt verteld vanuit zijn gezichtspunt en vanuit zijn gevoel. De taal, de waarnemingen, het boek blijft vertellen vanuit de jongen. Een gevoelige jongen die worstelt met botsende gevoelens. Van de ene kant geniet hij van de aandacht van zijn meneer, de complimenten die hij krijgt en het gevoel bijzonder te zijn. Van de andere kant weet hij dat het verboden is wat er gebeurt en drukt dit geheim zwaar op hem. Langzaamaan laat de jongen zich winnen door de meneer. Vraagt de meneer steeds een klein beetje meer van hem waarbij de jongen telkens zijn grenzen verlegt. Totdat het hem te ver gaat.

Er is een mooie documentaire waarin Ted van Lieshout wordt gevolgd tijdens de laatste fase van zijn roman. Deze documentaire heet 'Ik zal uw naam niet noemen' . Want dat doet de schrijver niet. Nog steeds niet. Hij heeft enkele aspecten aangepast in het verhaal zodat het niet duidelijk kan worden wie deze meneer was en is. Ted van Lieshout blijft de jongen die hij was trouw.

Daarnaast volgt hieronder een link naar een aflevering van Pauw en Witteman van februari 2012 waarin Ted van Lieshout vertelt over zijn boek en een beetje over zijn meneer. Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: