De online behandeling van eetproblemen
De Interapy behandeling bij Eetproblemen is een intensieve online behandeling. Je hebt je eigen Interapy therapeut en werkt gemiddeld twee keer per week aan de behandeling. Mensen zijn er gemiddeld 22 weken mee bezig. Belangrijk is dat je bereid bent regelmatig en voldoende te eten tijdens de behandeling en niet te lijnen. Anorexia nervosa vraagt om een specifieke behandeling waarbij je iemand ziet. Interapy behandelt deze eetstoornis daarom niet.
Bewustwording
Je begint de behandeling met in kaart te brengen van jouw eetprobleem. Je beschrijft een typische eetbui, wat eraan vooraf gaat en wat erop volgt. Schuldgevoel, overgeven, laxeren. Daarnaast zet je op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van stoppen met de eetbuien en het compenseren.
Registreren
Je houdt gedurende de gehele behandeling dagelijks een eetdagboek bij.
Actieplan
Samen met je psycholoog stel je een actieplan om het patroon van eetbuien en eventueel compenseren te doorbreken.
Impulscontrole
Je bedenkt wat je kunt doen om eetbuidrang te voorkomen en wat je kunt doen als je met eetbuidrang te maken hebt. Hoe voorkom je dat je een eetbui krijgt?
Eetpatroon
Een regelmatig en gezond eetpatroon voorkómt eetbuien. Daarom ga je dagelijks (3) maaltijden en tussendoortjes plannen. Je plant van te voren wat je gaat eten.
Stoppen met compenseren
Een moeilijke maar belangrijke stap is het stoppen met compenseren, omdat compenseren de kans op een eetbui vergroot.
Gedachten en Gedragsexperiment
Gedachten (over jezelf, je lichaam en over eten) kunnen voor eetbuien zorgen. Je wordt alert op dit soort gedachten en onderzoekt of je deze gedachten kunt vervangen voor meer helpende gedachten.
Spiegel
In dit onderdeel beschrijf je hoe je over je lichaam denkt. Door van perspectief te wisselen leer je op een mildere manier naar je lichaam te kijken.
Zelfwaardering
In dit onderdeel staan jouw positieve kwaliteiten centraal. De aandacht voor het eetprobleem zorgt er vaak voor dat je geen oog meer hebt voor je positieve kwaliteiten. Dit onderdeel helpt je om je daar weer op te richten.
Toekomstplan
Het is belangrijk dat je 'goed gewapend' afscheid neemt van de behandeling en van je psycholoog. Je actieplan moet zo goed zijn, dat je jezelf ook bij een eventuele terugval weer op het rechte pad kunt brengen. Resultaat van dit onderdeel is een 'zelfgebruiksaanwijzing': een getest zelfcontroleplan voor de toekomst, waarin staat wat je valkuilen zijn èn vooral hoe je jezelf op de rails kunt houden.