Onze behandeling bij eetproblemen

Doel van onze aanpak is het ontwikkelen van een regelmatig en gevarieerd eetpatroon zonder eetbuien. Je stopt vroeg in de behandeling met compenseren (overgeven, laxeren, overmatig sporten) en brengt structuur aan in je eetpatroon. Door regelmatig te eten zul al een stuk minder eetbuien hebben. Ook onderzoek je samen met je psycholoog wat jij kunt doen als je toch eetbuidrang hebt, om te voorkomen dat je een eetbui krijgt. Er is verder aandacht voor je lichaamsbeeld en de manier waarop je over jezelf denkt.
Wij bieden behandeling van eetproblemen volledig online aan maar ook hybride of traditioneel op één van onze vestigingen in het land.

De online behandeling van eetproblemen

De Interapy behandeling bij Eetproblemen is een intensieve  online behandeling. Je hebt je eigen Interapy therapeut en werkt gemiddeld twee keer per week aan de behandeling. Mensen zijn er gemiddeld 22 weken mee bezig. Belangrijk is dat je bereid bent regelmatig en voldoende te eten tijdens de behandeling en niet te lijnen. Anorexia nervosa vraagt om een specifieke behandeling waarbij je iemand ziet. Interapy behandelt deze eetstoornis daarom niet.

Bewustwording

Je begint de behandeling met in kaart te brengen van jouw eetprobleem. Je beschrijft een typische eetbui, wat eraan vooraf gaat en wat erop volgt. Schuldgevoel, overgeven, laxeren.  Daarnaast zet je op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van stoppen met de eetbuien en het compenseren.

Registreren

Je houdt gedurende de gehele behandeling dagelijks een eetdagboek bij.

Actieplan

Samen met je psycholoog stel je een actieplan om het patroon van eetbuien en eventueel compenseren te doorbreken.

Impulscontrole

Je bedenkt wat je kunt doen om eetbuidrang te voorkomen en wat je kunt doen als je met eetbuidrang te maken hebt. Hoe voorkom je dat je een eetbui krijgt?

Eetpatroon

Een regelmatig en gezond eetpatroon voorkómt eetbuien. Daarom ga je dagelijks (3) maaltijden en tussendoortjes plannen. Je plant van te voren wat je gaat eten. 

Stoppen met compenseren

Een moeilijke maar belangrijke stap is het stoppen met compenseren, omdat compenseren de kans op een eetbui vergroot.

Gedachten en Gedragsexperiment

Gedachten (over jezelf, je lichaam en over eten) kunnen voor eetbuien zorgen. Je wordt alert op dit soort gedachten en onderzoekt of je deze gedachten kunt vervangen voor meer helpende gedachten. 

Spiegel

In dit onderdeel beschrijf je hoe je over je lichaam denkt. Door van perspectief te wisselen leer je op een mildere manier naar je lichaam te kijken.

Zelfwaardering

In dit onderdeel staan jouw positieve kwaliteiten centraal. De aandacht voor het eetprobleem zorgt er vaak voor dat je geen oog meer hebt voor je positieve kwaliteiten. Dit onderdeel helpt je om je daar weer op te richten.

Toekomstplan

Het is belangrijk dat je 'goed gewapend' afscheid neemt van de behandeling en van je psycholoog. Je actieplan moet zo goed zijn, dat je jezelf ook bij een eventuele terugval weer op het rechte pad kunt brengen. Resultaat van dit onderdeel is een 'zelfgebruiksaanwijzing': een getest zelfcontroleplan voor de toekomst, waarin staat wat je valkuilen zijn èn vooral hoe je jezelf op de rails kunt houden.

Online cognitieve gedragstherapie

Interapy biedt psychologische behandeling gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De wisselwerking tussen gedachten, gevoelens en gedrag staat hierbij centraal. Je onderzoekt samen met je eigen therapeut welke gedachten en welk gedrag je klachten in stand houden en op welke manier je kunt ingrijpen. De behandeling bestaat uit een zorgvuldig samengesteld programma van oefeningen en opdrachten en is uitvoerig onderzocht op werkzaamheid door de Universiteit van Amsterdam.

Wat kan ik verwachten?

Hieronder zie je een overzicht van de stappen die je doorloopt.
Wat kan ik verwachten?

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.

Direct aanmelden

Je ontvangt meteen inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke Interapy website. Daar doorloop je de intake procedure.

Aanmelden