Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Marshmallows, wilskracht en zelfbeheersing

Door Claartje Michels | 12-10-2012,

Waar zou jij voor gaan als je mocht kiezen: één marshmallow nu, of twee marshmallows over een kwartier? Ik hoor je denken: die twee marshmallows natuurlijk! Maar zo makkelijk is dat niet. Kijk maar eens naar dit filmpje:

In de jaren 60 deed Walter Mischel van de Stanford universiteit dit beroemde experiment. Kleuters kregen een marshmallow aangeboden met daarbij een belangrijke mededeling: als ze een kwartier konden wachten, zouden ze er nog één krijgen . Hun zelfbeheersing werd flink op de proef gesteld. En dat was te zien aan het resultaat: het grootste gedeelte van de kinderen kon de verleiding niet weerstaan. Sommigen staken de marshmallow al in hun mond voordat de proefleider de kamer had verlaten. Anderen gingen na tien minuten (ruiken, voelen, kijken en wegkijken…) alsnog voor de bijl.

Dit experiment laat zien hoe moeilijk het is om niet voor een instant beloning te kiezen, maar een lange termijn doel voor ogen te houden. Mensen en dieren zijn van nature sterk op de korte termijn gericht. Dat geldt niet alleen bij het marshmallow dilemma, maar in allerlei situaties in het leven. Ga je vanavond naar dat feestje of ga je leren voor je tentamen van volgende week? Neem je die sigaret of denk je aan je aan de gezondheidsrisico's op lange termijn en doe je het niet? Koop je die dure tas of houd je je aan je voornemen om deze maand te sparen?

De onderzoeker Mischel zocht de kinderen uit zijn experiment jaren later weer op en kwam tot de ontdekking dat de kinderen met veel zelfbeheersing als volwassene gezonder, gelukkiger en rijker waren. Zelfcontrole en wilskracht zijn dus eigenschappen die goed van pas komen in het leven. Niet getreurd voor de mensen die aan nu aan zichzelf twijfelen. Zelfbeheersing kun je ontwikkelen! Zelfs kleine alledaagse daden van wilskracht, zoals jezelf aanleren rechtop te zitten, de muis van je computer met de andere hand bedienen (goed tegen RSI, maar in eerste instantie héél irritant!) dragen bij aan het vergroten van je zelfbeheersing.

We hebben in het filmpje allemaal gezien hoe moeilijk het is om verleiding te weerstaan. Ook bij het overwinnen van eetstoornis speelt dit een rol. Het is veel makkelijker om toe te geven aan de drang om een eetbui te hebben, dan om er weerstand tegen te bieden. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van eetproblemen is dan ook het vergroten van zelfcontrolevaardigheden. Dat is niet makkelijk, maar gelukkig wel mogelijk. Zelfbeheersing kun je trainen!

Bron: Welingelichte kringen (www.wel.nl)

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: