Eetstoornis Blog

Wat is er actueel op het gebied van eetproblemen? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Smart bra

Door Kyra de Boer | 13-12-2013,

Vorige week las ik een artikel over een onderzoek van Microsoft: Een bh die een seintje naar je smartphone geeft, als er een eetbui aan dreigt te komen (http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2013/12/microsoft-ontwikkelt-slimme-bh).

Het lijkt een uitkomst voor mensen die zichzelf omschrijven als ‘emotie-eter’. Emoties en stress doen de hartslag toenemen, waardoor je bh geactiveerd wordt en een seintje geeft aan je telefoon. Jij wordt je er zo van bewust dat een risicosituatie zich aandient en dat je stappen (zoals afleiding zoeken of – volgens nieuwszender CNN - een gezond alternatief nemen) kunt ondernemen om grip te krijgen op de eetbuidrang.

Bewustwording is inderdaad een belangrijk ingrediënt in de aanpak van eetbuien. Hoe vaak hoor ik niet zinnen als: ‘Het is alsof ik op de automatische piloot ga,’ of: ‘Ik lijk wel in trance tijdens een eetbui,’? Maar volgens de oorspronkelijke publicatie van het onderzoek van Microsoft (http://static3.hln.be/static/asset/2013/FoodMood_1501.pdf) zijn naast bewustwording en gestandaardiseerde feedback via de smartphone, persoonlijke interventies een waardevolle aanvulling voor de deelnemers aan het onderzoek. Als deze bh op de markt komt, lijkt het me een perfect hulpmiddel voor in de Interapy eetproblemen behandeling!

Wil je meer weten over eetproblemen?

Lees meer over eetproblemen: