Wetenschap

Onze behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Nieuwe behandelingen worden uitvoerig onderzocht op kwaliteit en effectiviteit, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Hieronder vind je een overzicht van de publicaties van Interapy en ander interessant wetenschappelijk onderzoek.

Boulimie online overwinnen: beschrijving van een behandelprotocol via internet

Door Interapy Nederland | 12-07-2012, Samenvatting
Dit artikel beschrijft het protocol van een cognitieve gedragstherapie voor bulimia nervosa die volledig via internet wordt uitgevoerd. De behandeling bestaat uit interventies zoals psychoeducatie, registratie, een op maat gemaakt zelfcontroleprogramma, het uitdagen van negatieve gedachten, technieken ter verbetering van lichaams- en zelfbeeld en technieken voor terugvalpreventie. De behandeling combineert cognitieve gedragstherapie met een aantal motiverende en impactverhogende facetten van de directieve therapie.
De verschillende onderdelen van het protocol worden in dit artikel geïllustreerd door middel van voorbeelden van cliënten. In de bespreking gaan we in op verschillen en overeenkomsten van deze online behandeling met de face-to-face cognitieve gedragstherapieën voor bulimia nervosa. De resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde effectstudie (n = 105) met dit protocol worden niet in detail
gegeven, maar wel kort aangestipt. De resultaten wijzen uit dat de effecten van de behandeling groot zijn in vergelijking met een zelfhulpgroep en een wachtlijstgroep (Ruwaard et al., in voorbereiding).

Download hier het hele artikel