Onze behandeling paniekaanval

Een paniekaanval is heel beangstigend. Het is dus begrijpelijk dat je ze nooit meer wilt meemaken en situaties uit de weg gaat waar je verwacht in paniek te raken.  In eerste instantie lijkt dat een goede strategie, maar naar verloop van tijd merk je dat je steeds meer situaties vermijdt en dat de angst voor paniekaanvallen steeds groter wordt.

In de Interapy behandeling ga je deze vicieuze cirkel doorbreken. Je krijgt inzicht in hoe paniekaanvallen ontstaan en hoe je hierop kunt ingrijpen.  Je leert de gedachten die je angstig maken herkennen en onderzoekt hoe reëel deze gedachten zijn. Door stap voor stap lastige situaties op te zoeken en te onderzoeken of de angstige verwachtingen uitkomen, zul je er steeds meer vertrouwen in krijgen dat paniekaanvallen ongevaarlijk zijn en dat je geen situaties uit de weg hoeft te gaan uit angst voor paniek.
Wij bieden behandeling van paniekaanvallen volledig online aan maar ook hybride of traditioneel op één van onze vestigingen in het land.

De online paniekbehandeling

De Interapy behandeling voor paniekaanvallen is intensieve online behandeling. Je hebt je eigen Interapy therapeut en werkt gemiddeld twee keer per week aan de behandeling. Gemiddeld zijn mensen 19 weken met de behandeling bezig. 

Schrijven

Je beschrijft in welke situatie een paniekaanval ontstaat, welke lichamelijke sensaties je ervaart en welke gedachten daarbij een rol spelen.  Zo krijg je meer inzicht in jouw klachten.

Registreren

Gedurende de hele behandeling verzamel je informatie over de paniekaanvallen door registratieformulieren bij te houden als je paniekklachten hebt ervaren.

Ontspannen

Paniek ontstaat sneller als je gespannen bent. Door ontspanningsoefeningen te doen, kun je het algemene spanningsniveau omlaag brengen.

Automatische gedachten

Angstige gedachten (‘Ik krijg een hartaanval’, ‘Ik ga flauwvallen’) spelen een belangrijke rol bij paniekklachten.  Je leert  deze gedachten herkennen en onderzoekt ze: kloppen ze wel?

Gedragsexprimenten

Tijdens de behandeling zoek je stap voor stap spannende situaties op. Dit geeft je de kans om te onderzoeken of je angstige verwachtingen uitkomen. Hierdoor zul je er steeds meer vertrouwen in krijgen dat paniek ongevaarlijk is en dat je geen situaties hoeft te vermijden.

Toekomstplan

In het laatste onderdeel van de behandeling maak je een persoonlijk 'paniek-preventie-en-actieplan' op basis van je kennis en ervaringen uit de behandeling. Deze tekst vormt een gebruiksaanwijzing zodat je precies weet wat je te doen staat voor als je in de toekomst ooit weer met paniekklachten te maken krijgt.

Online cognitieve gedragstherapie

Interapy biedt psychologische behandeling gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De wisselwerking tussen gedachten, gevoelens en gedrag staat hierbij centraal. Je onderzoekt samen met je eigen therapeut welke gedachten en welk gedrag je klachten in stand houden en op welke manier je kunt ingrijpen. De behandeling bestaat uit een zorgvuldig samengesteld programma van oefeningen en opdrachten en is uitvoerig onderzocht op werkzaamheid door de Universiteit van Amsterdam.

Hoe ziet een Interapy behandeling er uit?

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.

Direct aanmelden

Je ontvangt meteen inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke Interapy website. Daar doorloop je de intake procedure.

Aanmelden