Paniek blog

Wat is er actueel op het gebied van paniek? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Benzo’s: Friend or faux?

Door Kyra de Boer | 03-08-2012,

In de gratis krant Metro van dinsdag 24 juli 2012 staat een artikel over een ontwikkeling die ik op zijn zachtst gezegd nogal zorgwekkend vind: ‘Het aantal cliënten dat vanwege een verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen aanklopt bij een kliniek is verdubbeld.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/meer-verslaving-door-droefheid/SrZlgw!YWocAmlslB1M/

Uit de resultaten van de Nationale Drug Monitor van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Trimbos Instituut (publicatie 23 juli 2012) blijkt dat binnen Nederland 22.000 mensen afhankelijk zijn van benzodiazepinen (‘Benzo’s’) en 35.000 mensen de middelen misbruiken of onterecht gebruiken. Eerlijk gezegd: Het verbaast me niet echt.

Het was me al opgevallen dat artsen snel Oxazepam voorschrijven bij paniekaanvallen, om de angst op dat moment te dempen.  Natuurlijk zijn Benzo’s er niet voor niets: Ze halen de scherpe randjes van de angst af, wat de drempel om te gaan oefenen met moeilijke situaties (lees: situaties waarin je een paniekaanval zou kunnen krijgen) kan verlagen. En hoe meer oefening, hoe meer bewijs je verzamelt dat je lichaam paniek goed aankan en hoe sneller je je zekerder en sterker kunt gaan voelen.

Het gevaar dat echter op de loer ligt, is dat mensen door het vertrouwen in de medicatie, steeds minder vertrouwen kunnen krijgen in hun eigen lichaam zónder Oxazepam erin. Op die manier kan de drempel om de paniek áán te gaan juist steeds hoger worden. Zonde, want juist je lichaam laten wennen aan dat rotgevoel dat ‘paniek’ heet, is de belangrijkste stap om de impact ervan op je leven te verkleinen.

Opletten dus, dat deze bondgenoot in de strijd tegen paniek niet gaandeweg in een vijand verandert…

Wil je meer weten over paniek?

Lees meer over paniek: