Paniek blog

Wat is er actueel op het gebied van paniek? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Wake-up call

Door Kyra de Boer | 19-04-2013,

Ik ben laatst flauwgevallen! Voor het eerst in mijn leven. Bijzonder om nu eens datgene mee te maken, waar zoveel mensen die ik spreek het meest bang voor zijn!

Het flauwvallen gebeurde twee weken geleden en de reden dat ik er niet eerder over schreef, is dat ik daar écht over heb zitten twijfelen. Eén van de speerpunten van de aanpak van paniek, is om jezelf keer op keer te bewijzen dat datgene waar je bang voor bent juist
niet gebeurt. Na wat collega’s hierover om raad te hebben gevraagd, doe ik het toch en wel om twee redenen: 

  1. Mijn ervaring was zó ontzettend anders dan hoe mensen die last hebben van paniek hun angst beschrijven. Zij merken het aan hun ademhaling, worden duizelig, krijgen hartkloppingen, worden misselijk, worden daar angstig en gespannen van… Ik had vijf minuten vóór ik viel wat zwarte vlekken voor mijn ogen, maar die trokken weg. Vijf minuten later was ik aan het bellen, het ene moment vertel ik dat ik naar huis ga, het andere moment ben ik op de grond op zoek naar mij telefoon en ben ik blijkbaar flauwgevallen. Tussen die twee momenten heb ik niets doorgehad. Ik voelde geen waarschuwingssignalen, die bij paniek wel voorkomen.
  2. Mijn flauwvallen is een wake-up call voor me geweest. Een niet schadelijk of gevaarlijk seintje van mijn lichaam om het wat rustiger aan te doen. Het heeft me geleerd hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Ik had een drukke dag gehad en vergat om pauze te nemen, had te weinig water gedronken en te weinig gegeten. Terwijl de natuur ons systeem zo heeft ingesteld, dat ons lichaam om deze zaken vraagt, om stevig in ons lichaam te blijven zitten. Hm, toch voor wat inspiratie maar even spieken bij het dierenrijk: http://pets.webmd.com/ss/slideshow-things-you-learn-from-your-pet .

Goed voor jezelf zorgen, zodat je je beter en sterker voelt: ik vind het een mooi doel om aan te blijven werken. Of je nou door je collega mee naar buiten wordt gesleurd voor een korte wandeling en een kopje koffie, of besluit om de strijd aan te gaan en je niet meer te laten tegenhouden door je angsten: alles wat ook maar een beetje bijdraagt aan dat doel is meegenomen!

Wil je meer weten over paniek?

Lees meer over paniek: