Paniek blog

Wat is er actueel op het gebied van paniek? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

De man zonder angst

Door Kyra de Boer | 09-09-2013,

“Bestond er maar een pilletje of knop, die de angst in één keer weg zou nemen.” Ik hoor het mensen vaak zeggen en altijd was ik in de veronderstelling dat zoiets niet bestaat. Tot ik op dit opmerkelijke artikel kwam: http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/jordy-cernik-man-unable-fear-2208002. Jordy Cernik lijdt aan het syndroom van Cushing, een zeldzame hormonale ziekte. Als gevolg van de aandoening moest de klier die adrenaline produceert met een operatie verwijderd worden. Omdat adrenaline het hormoon is dat angst veroorzaakt, is Jordy Cernik nergens meer bang voor…

Het ís wat drastisch, maar klinkt natuurlijk ideaal: nergens meer bang voor zijn. Het Nederlandse artikel (http://www.wtf.nl/uitgelicht/13476/man-kent-helemaal-geen-angst-meer.html) richt zich dan ook vooral op het (positieve) sensatie-aspect van niet meer bang zijn: de parachutesprongen die hij maakt voor het goede doel en wat hij nog meer durft nu hij zijn klier kwijt is. Het oorspronkelijke (Engelstalige) artikel in de Mirror besteedt ook aandacht aan de schaduwkanten. Naast dat het saai kan zijn om geen adrenaline/angst meer te voelen, is met de adrenalineklier een belangrijke natuurlijke pijnstiller verdwenen. Jordy Cernik heeft constant pijn en slikt 30 pillen (hormonen en pijnstillers) per dag. Daarbij komt dat angst in bepaalde situaties natuurlijk ontzettend functioneel is. Want hoe herken je een gevaarlijke situatie, als je de gierende adrenaline niet voelt in je lijf?

Toch niet zó ideaal dus, wat mij betreft. Maar wel een inspiratie om iets moois van je leven te maken, ook na tegenslag. 

Wil je meer weten over paniek?

Lees meer over paniek: