Paniek blog

Wat is er actueel op het gebied van paniek? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Eerste hulp bij psychische klachten

Door Kyra de Boer | 13-02-2014,

Op 10 februari 2014 is in Amerika de eerste Mental Health First Aid Training (eerste hulp training bij psychische klachten - http://www.athensnews.com/ohio/article-41692-agency-offers-training-for-mental-health-first-aid.html) gestart. Goed initiatief!

Het effectief helpen van een dierbare die worstelt met psychische klachten kan lastig zijn. ‘Kusje erop?’ helpt vaak niet, net als een zwaluwstaartje, pleister of zalfje. En soms, zoals bij paniekaanvallen, druist de beste hulp tegen alle gevoel in. Als het een dierbare in nood betreft (zoals een paniekaanval meestal wordt ervaren), is de eerste impuls om de angst weg te nemen, gerust te stellen. En dat is nu nét de aanpak die paniekaanvallen in stand houdt. Bij paniekaanvallen moet je jezelf juist trainen om de paniekaanvallen te verdragen en door veel paniekaanvallen te krijgen weer te leren op jezelf en je lichaam te vertrouwen. Door telkens gerustgesteld te worden door een ander, zet het ‘zie je wel, zonder een ander kan ik het niet aan!’ zich vast in je systeem (en dat van de ander, trouwens). Situaties waarin de ander er niet is, maken dan bij voorbaat al gestrest en angstig, wat juist snel weer een paniekaanval in de hand werkt. Maar zo’n ‘harde heelmeester’ zijn en niet gerust te stellen valt nog niet mee. Het kan een machteloos gevoel geven en het gevoel dat je de ander in de steek laat.

In Nederland zijn er gelukkig ook organisaties die hulp bieden aan dierbaren van mensen met psychische klachten. Labyrint-In Perspectief (http://labyrint-in-perspectief.nl/) is hier speciaal voor opgericht en de Angst, Dwang en Fobie Stichting biedt soms een cursus aan voor familie en vrienden van mensen met een angststoornis (http://www.adfstichting.nl/ADFstichting/Trainingen.aspx). Samen sterk, om te leren hoe we een dierbare kunnen helpen zelf ten strijde te trekken om de impact van psychische klachten te verslaan, in plaats van te helpen schuilen in afwachting van weer een volgende aanval. 

Wil je meer weten over paniek?

Lees meer over paniek: