Paniek blog

Wat is er actueel op het gebied van paniek? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Virtual (paniek) reality

Door Kyra de Boer | 23-05-2014,

Wat een spannend idee: Een virtual reality bril als aanvulling op therapie (http://www.bright.nl/therapie-met-de-oculus-rift). Als je kijkt naar de beschrijving van bijvoorbeeld onze paniekbehandeling (www.interapy.nl/paniekaanval/behandeling) dan zou zo’n bril in het onderdeel ‘Gedragsexperimenten’ goed van pas kunnen komen.

Het opzoeken van spannende situaties waarin je een paniekaanval verwacht, is voor de meeste mensen een enorme stap. Hier geleidelijk naartoe werken kan helpen om die drempel (letterlijk!)over te gaan. Eerst thuis beginnen met het oproepen van hyperventilatie, draaierigheid of hartkloppingen. Maar ja, dan komt eigenlijk al de stap om buiten je veilige zone te gaan oefenen met het (kunnen) krijgen van paniekaanvallen…

Naast dat werken met virtual reality mij als online psycholoog natuurlijk waanzinnig interessant lijkt, zou het een mooie tussenstap zijn tussen thuis oefenen met paniekgevoelens en buiten oefenen met moeilijke situaties. In een virtuele wereld kun je thuis oefenen met moeilijke situaties!

Psychologie meets back to the future: Misschien dichterbij dan we hadden gedacht!

Wil je meer weten over paniek?

Lees meer over paniek: