Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Niet hier, wel dichtbij

Door User Not Found | 16-08-2012, Hoe leg je een peuter uit dat iemand dood is en niet meer terug komt? Larissa van de Molen bedacht er een kaartspel voor. Larissa is beeldend therapeut en begeleidt in haar praktijk ‘de Troostboom’ kinderen en jong volwassenen die te maken krijgen met verlies en rouw. Het kaartspel heeft verschillende prijzen gewonnen (Funeral award, 2009, de Yarden prijs, 2010).

Niet hier, wel dichtbijHet is een kwartet en heet ‘Niet hier, wel dichtbij’. Dit kwartet helpt ouders of begeleiders om een kind spelenderwijs bekend te maken met het onderwerp ‘de dood’. Het spel behandelt drie onderwerpen; voor de uitvaart, tijdens de uitvaart, en na de uitvaart. Je kiest zelf de onderwerpen die van toepassing zijn, zodat het aansluit op de specifieke situatie. Denk aan een begrafenis, of juist een crematie.

Het mooie van het spel vind ik dat het aansluit op de beleving van het kind. Het werkt veel met beelden en dat is voor kinderen vaak duidelijker dan geschreven taal. De kaarten geven ook confronterende details weer, zoals de kist en hoe een dood lichaam eruit ziet. Kinderen kunnen vaak goed overweg met deze confronterende details. Het biedt ondersteuning bij het uitleggen dat een dierbare ziek is, en dood gaat. Het legt uit wat het kind kan verwachten en waar afscheid kan worden genomen van de dierbare.

Ook de verschillende emoties die erbij komen kijken komen aan bod. Het positieve aan het spel is dat het niet alleen het kind helpt, maar vaak ook de volwassene. Het schept helderheid. Zo leer je middels de kaarten wat je kind wel en niet begrijpt, en met welke vragen het rondloopt. Daarnaast zijn er vaak bepaalde onderwerpen die een volwassene, bewust of onbewust, vermijd. De kaarten doorbreken deze vermijding. Een aanrader voor iedere ouder die worstelt hoe hij met zijn kinderen over de dood en het verlies van een naaste kan vertellen.

Het spel is te koop via de Troostboom

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: