Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Rouw jij om je baan?

Door User Not Found | 28-09-2012, De meeste mensen staan er niet stil, maar het verwerken van het verlies van je baan lijkt behoorlijk op een rouwproces. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk ook niet zo gek. Iets dat een groot onderdeel van je leven is, valt weg. Je zult je verwachtingen over de toekomst moeten aanpassen, net zoals bij het verlies van een dierbaar persoon. Ideeën over de toekomst kloppen niet meer. Daarbij komen ook zorgen; hoe zal je het redden nu je geen baan meer hebt?

Een (al dan niet) onvoorzien ontslag roept ook vele vragen op. Waarom ik? Waarom blijft collega X wel aangesteld? Had ik het kunnen voorkomen? Het is moeilijk het je niet persoonlijk aan te trekken. Gevoelens van schaamte en onzekerheid liggen op de loer. Overeenkomstig met het verlies van een persoon, zijn vaak voorkomende emoties verdriet, onbegrip en boosheid.

Vaak is een baan meer dan alleen werk. Mensen ontlenen een deel van hun identiteit aan hun baan. Ik hoor het mezelf zo vaak zeggen; ‘Ik ben psycholoog’. Wat zeg je als die functie weg valt? Het verlies van een baan kan je dan ook zien als persoonlijk verlies. Je zult opnieuw moeten ontdekken wie je bent, en wat je wilt op een toekomstige werkvloer. En dat zijn geen makkelijke vraagstukken.

In een klap wordt een voorheen zo vanzelfsprekende situatie onoverzichtelijk. En, je komt thuis te zitten. Veel tijd om na te denken,.. te piekeren. Je dagelijkse structuur is even zoek. Deze zal je opnieuw moeten vinden.

Oftewel, het verlies van je baan vergt net als een ander verlies veel veerkracht en aanpassingsvermogen. Waarom zou je jezelf niet de tijd gunnen om over je verloren baan te rouwen?

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: