Blog

Wat is er actueel op het gebied van rouw? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Symbolisch afscheid

Door User Not Found | 05-10-2012, Het is mijn ervaring dat veel mensen die gecompliceerde rouw ervaren hebben, het idee hebben nog geen echt afscheid te hebben genomen. De periode na een overlijden wordt als onwerkelijke waas beleefd. Als zij erover nadenken, willen zij eigenlijk ook helemaal geen afscheid nemen. Zij willen hun dierbare het liefste zo dicht mogelijk bij hen houden en zo levendig mogelijk herinneren. De aversie tegen afscheid maakt het ook zo lastig in het dagelijks leven. Om over toekomst plannen te zwijgen. Helaas zijn het vaak verdrietige herinneringen die de boventoon voeren. Momenten uit een langdurig sterfbed, een laatste ruzie, hoe iemand opgebaard ligt…

Het is jammer als deze verdrietige herinneringen de mooie momenten met de overledene verdringen. Aandacht voor de fijne momenten die samen zijn gedeeld, kan dan een groot verschil maken. Door juist die momenten naar boven te halen, groeit de controle hoe men aan de dierbare overledene wil denken.

Zo kan het ook prettig zijn om symbolisch afscheid te nemen. Met een symbolisch afscheid kan je jezelf de kans gunnen, hoe lang na de begrafenis of crematie dan ook, op geheel eigen wijze afscheid te nemen. Het afscheid heeft vooral een functie voor jezelf. Jij neemt afscheid van datgene dat je nu nog zo’n pijn bezorgt. Van de pijnlijke herinneringen, van het verdriet, van het idee dat je je leven nog indeelt alsof de persoon nog leeft; het kan van alles zijn. Je helpt jezelf te accepteren dat je zonder die persoon verder zal gaan. Een voorbeeld van een symbolisch afscheid kan zijn oude spullen verbranden en daarbij een herinnering naar boven halen hoe je de persoon wilt blijven herinneren, het schrijven van een brief en deze in stromend water versnipperen, het maken van een tekening en deze begraven; laat je creativiteit de vrije loop.

Wil je meer weten over rouw?

Lees meer over rouw: