Onze aanpak bij trauma

Het doel van de Interapy behandeling is het verwerken van een ingrijpende ervaring. Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt is het vaak moeilijk om aan die gebeurtenis terug te denken. De herinneringen zijn zo pijnlijk, angstig of verdrietig dat je het terugdenken eraan liever uit de weg gaat. Het vermijden van herinneringen zorgt ervoor dat de ingrijpende gebeurtenis niet goed wordt verwerkt.

In de behandeling ga je de verwerking op gang brengen door middel van schrijfopdrachten. Door je bloot te stellen aan de meest pijnlijke herinneringen, geef je jezelf de kans om de nare ervaring te verwerken. Ook onderzoek je wat de aangrijpende gebeurtenis op dit moment nog voor invloed heeft op hoe je denkt en voelt. Je neemt je negatieve gedachten onder de loep en onderzoekt of je deze kunt vervangen door andere, meer helpende gedachten.
Wij bieden  traumabehandeling volledig online aan maar ook hybride of traditioneel op één van onze vestigingen in het land.

De online traumabehandeling

De Interapy behandeling bij Trauma is een kortdurende en intensieve online behandeling met een gemiddelde duur van 8 weken. Je schrijft twee keer per week op tijdstippen die je zelf plant. Doordat je in elke stap zorgvuldig wordt begeleid door je psycholoog blijft het verwerkingsproces veilig en gedoseerd

Schrijven

In de eerste vier schrijfopdrachten ga je zo precies mogelijk beschrijven wat je hebt meegemaakt.  Je schrijft in de ik-vorm en de tegenwoordige tijd, alsof je het nu meemaakt. Door herhaaldelijk te schrijven over deze moeilijke momenten, zul je merken dat de herinneringen steeds minder pijnlijk worden.

Adviesbrieven

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen de manier waarop je over jezelf, andere mensen en de wereld denkt negatief veranderen (schuld en schaamte, minder vertrouwen in anderen, het idee dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren). In deze fase van de behandeling ga je vanuit een ander standpunt naar je eigen situatie kijken. Je schrijft brieven aan een denkbeeldige vriend(in) die precies hetzelfde heeft meegemaakt. Je adviseert je vriend(in) hoe hij of zij anders tegen de situatie aan kan kijken, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe perspectieven.

Afronding

In de laatste fase van de behandeling blik je terug en richt je je op de toekomst. Je beschrijft wat je hebt meegemaakt, wat dat voor invloed dat op je gehad heeft en hoe je daar nu en in de toekomst mee om wilt gaan. Door middel van deze schrijfopdrachten geef je de ingrijpende gebeurtenissen een duidelijke plek in je leven. Je brief vormt een symbolische afsluiting van wat je hebt meegemaakt.

Online cognitieve gedragstherapie

Interapy biedt psychologische behandeling gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De wisselwerking tussen gedachten, gevoelens en gedrag staat hierbij centraal. Je onderzoekt samen met je eigen therapeut welke gedachten en welk gedrag je klachten in stand houden en op welke manier je kunt ingrijpen. De behandeling bestaat uit een zorgvuldig samengesteld programma van oefeningen en opdrachten en is uitvoerig onderzocht op werkzaamheid door de Universiteit van Amsterdam.

Wat kan ik verwachten?

Hieronder zie je een overzicht van de stappen die je doorloopt.
Wat kan ik verwachten?

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.

Direct aanmelden

Je ontvangt meteen inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke Interapy website. Daar doorloop je de intake procedure.

Aanmelden