Onze aanpak bij aanranding en verkrachting

Verwerken van de nare seksuele ervaring is het doel van de Interapy behandeling.  Als je zoiets naars hebt meegemaakt  zijn de herinneringen zijn vaak zo pijnlijk, angstig of verdrietig dat je ze liever uit de weg gaat. Vaak gaat dat een poosje goed, maar het vermijden van herinneringen kan er voor zorgen dat de nare ervaring niet goed verwerkt wordt.

In de Interapy behandeling ga je de verwerking op gang brengen.  Door je bloot te stellen aan de meest pijnlijke herinneringen, geef je jezelf de kans om de nare ervaring te verwerken. Dat is niet makkelijk, maar zal er voor zorgen dat de herinneringen minder pijnlijk worden. Ook onderzoek je wat de ervaring op dit moment nog voor invloed heeft op hoe je denkt en voelt. Je neemt je negatieve gedachten onder de loep en onderzoekt of je deze kunt vervangen door andere, meer helpende gedachten.
Wij bieden de behandeling van sexueel trauma volledig online aan maar ook hybride of traditioneel op één van onze vestigingen in het land.

De online behandeling

De online Interapy behandeling aanranding en verkrachting is een kortdurende en intensieve online behandeling met een gemiddelde duur van 12 weken. Je hebt je eigen Interapy therapeut en je werkt gemiddeld twee keer per week aan de behandeling.

Schrijven

In de eerste vier schrijfopdrachten ga je zo precies mogelijk beschrijven wat je hebt meegemaakt.  Je schrijft in de ik-vorm en de tegenwoordige tijd, alsof je het nu meemaakt. Door herhaaldelijk te schrijven over deze moeilijke momenten, zul je merken dat de herinneringen steeds minder pijnlijk worden.

Lichaam

Je brengt in kaart wat er op lichamelijk vlak veranderd is sinds de nare seksuele ervaring. Kijk je anders tegen je lichaam aan? Ga je anders met je lichaam om?

Adviesbrieven

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen de manier waarop je over jezelf, andere mensen en de wereld denkt negatief veranderen (schuld en schaamte, wantrouwen in mannen, het idee dat het elk moment weer kan gebeuren). In deze fase van de behandeling ga je vanuit een ander perspectief naar je eigen situatie kijken. Je schrijft brieven aan een denkbeeldige vriend(in) die precies hetzelfde heeft meegemaakt. Je adviseert je vriend(in) hoe hij of zij anders tegen de situatie aan kan kijken, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe perspectieven.

Afronding

De laatste twee schrijfopdrachten staan in het teken van afronding. Blik je terug en richt je je op de toekomst. Je beschrijft wat je hebt meegemaakt, wat dat voor invloed op je gehad heeft en hoe je daar nu en in de toekomst mee om wilt gaan. Door middel van deze schrijfopdrachten geef je de ingrijpende gebeurtenissen een duidelijke plek in je leven. Je brief vormt een symbolische afsluiting van wat je hebt meegemaakt.

Online cognitieve gedragstherapie

Interapy biedt psychologische behandeling gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De wisselwerking tussen gedachten, gevoelens en gedrag staat hierbij centraal. Je onderzoekt samen met je eigen therapeut welke gedachten en welk gedrag je klachten in stand houden en op welke manier je kunt ingrijpen. De behandeling bestaat uit een zorgvuldig samengesteld programma van oefeningen en opdrachten en is uitvoerig onderzocht op werkzaamheid door de Universiteit van Amsterdam.

Wat kan ik verwachten?

Hieronder zie je een overzicht van de stappen die je doorloopt.
Wat kan ik verwachten?

Wil je meer informatie?

Bel 088 - 11 55 835 tijdens kantooruren en kies voor optie 3 ‘overige vragen’. Je wordt dan direct te woord gestaan door een van onze servicemedewerkers die uw vraag over onze online behandelmogelijkheden kan beantwoorden.

Direct aanmelden

Je ontvangt meteen inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke Interapy website. Daar doorloop je de intake procedure.

Aanmelden