Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Landelijk telefoonnummer?

Door User Not Found | 13-07-2012,

Gemiddeld zoeken slachtoffers van seksueel geweld, zoals een aanranding of verkrachting pas na anderhalf jaar hulp. Veel verkrachtingsslachtoffers ontwikkelen naderhand ernstige psychische klachten, zoals een posttraumatische stress-stoornis. In Utrecht bestaat sinds begin 2012 een Centrum Seksueel Geweld waar slachtoffers uit de provincie Utrecht direct terecht kunnen. Door snelle hulp denkt het centrum de kans op ernstige klachten bij de slachtoffers te verminderen.

Het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht onderzoekt uitbreiding naar een landelijk netwerk van centra voor verkrachtingsslachtoffers. Daarvoor willen zij in de toekomst één landelijk telefoonnummer invoeren met de boodschap: 'Ben je verkracht, bel 188.'

Lees het artikel in de Volkskrant

 In KRO’s tijd voor twee vertelt  seksuoloog Astrid Kremers van het Centrum Seksueel Geweld Utrecht over het idee.  Sinds de oprichting van het Centrum hebben  200 mensen gebeld naar de 24 uurslijn (088 755 5588) en hebben ze wekelijks één slachtoffer van een recente verkrachting kunnen helpen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks 200.000 mannen en vrouwen, ouder dan 15 jaar ongewenst seksueel contact meemaken.  Doel is dus een landelijke uitrol van het centrum.

http://tijdvoortwee.kro.nl/seizoenen/2012/afleveringen/20-06-2012/fragmenten/ben_je_verkracht_bel_118

Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: