Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Seksuele rechten van de mens

Door User Not Found | 02-10-2012,

Wist je dat er seksuele rechten van de mens zijn vastgelegd?

Seksuele en reproductieve rechten zijn fundamentele en universele rechten van de mens.

Internationaal zijn seksuele en reproductieve rechten vastgelegd in verdragen die door de meeste (!) landen ter wereld zijn ondertekend. Deze rechten sluiten aan bij de fundamentele en universele rechten van de mens en dus ook van jongeren. Op internet vind je verschillende omschrijvingen van de belangrijkste rechten die telkens op hetzelfde neer komen;

  • de hoogst haalbare standaard van seksuele gezondheid inclusief toegang tot voorzieningen (anticonceptie, veilige abortus, hulp, etc.)
  • toegang tot en ontvangen van informatie over seksualiteit
  • seksuele en relationele vorming
  • vrije partnerkeuze
  • respect voor lichamelijke integriteit
  • besluit om wel of niet seksueel actief te zijn
  • seksuele relaties met wederzijdse instemming
  • huwelijk met wederzijdse instemming
  • besluit om wel of niet kinderen te krijgen en wanneer
  • het nastreven van een bevredigend, veilig en plezierig seksleven

(draft WHO, 2002)

Het verantwoord naleven van deze rechten impliceert dat iedereen de rechten van de ander respecteert.

Wanneer er sprake is van seksueel geweld zijn deze rechten dus NIET gerespecteerd. Wanneer je verkracht bent of wanneer je andere nare ervaringen op seksueel gebied hebt meegemaakt, dan ben je eigenlijk niet meer vrij. Je bent als het ware gevangen door die nare ervaring of ervaringen uit het verleden. Ik hoor vaak van cliënten die zich aanmelden voor de verwerkingsbehandeling dat ze het eerst een tijd lang zelf hebben geprobeerd. Maar dat ze last blijven houden van wat er is gebeurd. Dat het ze niet lukt om nog te genieten van seks. Dat het moeilijk is om eigen grenzen en wensen aan te geven binnen een relatie.

En dan op een gegeven moment beslissen ze dat ze die vrijheid terug wilen. Dat kan eerder zijn of later, omdat het niet meer gaat of omdat ze niet meer willen. Ze nemen de stap om in behandeling te gaan en te gaan knokken voor die eigen vrijheid. Om die weer terug te krijgen. En dat lukt, vaak met de hulp van een professional maar vooral door hun eigen moed, kracht en drive. Want iedereen heeft recht op een plezierig seksleven. Op seksueel genieten. Ieder mens heeft volledige zeggenschap over het eigen lichaam en recht op lichamelijk genot. Maar niet ten koste van een ander.

Mensen bepalen zelf de keuzes in hun seksuele leven. Dwang, uitbuiting en misbruik zijn nooit en te nimmer toegestaan. Je hebt recht op vrijheid van elke seksuele gedachte, elke seksuele fantasie of elk seksueel verlangen. Jij hebt recht op persoonlijke vrijheid en veiligheid.
Dat is wat we verstaan onder de seksuele rechten van de mens.

Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: