Naar aanleiding van de moord op Marianne Vaatstra en de opgepakte Jasper S. is het bewaren van een groot geheim onderwerp van gesprek. Want je vraagt je toch af hoe iemand zoveel jaar met zo’n verschrikkelijke geheim kan rondlopen? Er lopen natuurlijk veel mensen rond die geheimen hebben. Bepaalde geheimen worden steeds zwaarder, hoe langer je die met je meedraagt. Slachtoffers van seksueel geweld dragen hun ervaring ook vaak mee als een geheim. Een geheim dat ze het liefst vergeten.
Afgelopen dinsdagavond luisterde ik in de auto naar de radio en hoorde een gedeelte van een interview met psycholoog Andreas Wismeijer. Hij vertelde in het programma ‘twee dingen’ op radio 1 over geheimen. Allerlei geheimen, van grote geheimen tot kleine geheimpjes. Hij is er op gepromoveerd, heeft een boek geschreven en er is een website waar je je geheim kwijt kunt.
Op deze site geheimenvan.nl vind je een handige beslisboom; aan wie kun je je geheim het best vertellen? Aan wie kun je je geheim toevertrouwen?
De Amerikaanse psychologe en geheimenexpert Anita Kelly zegt dat je er eerst goed over moet nadenken of en aan wie je je geheim vertelt. Dat je het geheim vertelt wanneer het zwaar op je drukt vind ik belangrijk. Je hoeft het niet alleen te dragen. En dat je goed nadenkt aan wie je het vertelt vind ik verstandig. Je moet bijvoorbeeld wel zeker weten dat die persoon betrouwbaar is en jouw geheim niet doorvertelt. Daarom heeft Kelly een beslisboom bedacht waarvan ik een gedeelte noem. Wanneer jouw geheim je tot last is, omdat je door je geheim angst, depressie, of lichamelijke ongemakken als hoofdpijn of buikpijn ervaart, of omdat je je leven niet goed kunt leiden omdat je bepaalde plekken of mensen ontwijkt is het belangrijk om je geheim te vertellen.
Belangrijke is om jezelf de volgende vraag stellen: Is er in mijn directe omgeving een (vertrouwens)persoon beschikbaar die discreet is, die goed kan luisteren, die niet-oordelend is en die me kan helpen met nieuwe inzichten? Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin of misschien de moeder van een vriendin?
JA? Praat er dan over met die persoon en kies hiervoor een rustig moment. Kondig aan dat je over iets moeilijks wilt praten en vraag of dat op dat moment uitkomt. Zo niet, dan kijk je of je samen een moment kunt kiezen waarop jullie rustig kunnen praten. En dan vertel je je geheim en zul je merken dat het meteen een stukje lichter voelt.
NEE? Dan kun je je geheim in eerste instantie beter niet met iemand anders uit je directe omgeving delen. Maar eerder met een professionele hulpverlener zoals een psycholoog, een huisarts, maatschappelijk werker, vertrouwenspersoon, een priester of dominee/imam e.d. Op de site geheimenvan.nl kun je enkele links vinden. Vind je het ook moeilijk om met hulpverleners te praten over je geheim, dan kun je er over schrijven. Schrijven voor jezelf in een dagboek, dat kan zeker opluchten. Maar dan is het nog steeds jouw geheim en heb je het niet echt gedeeld. Je kunt ook schrijven aan een professional. Anoniem op allerlei sites (zie onderaan deze blog). Wil je echt verder met je geheim en dat wat er is gebeurd verwerken? Interapy biedt schrijftherapie aan waarin je o.a. schrijft over de moeilijke gevoelens die horen bij jouw geheim.
De link naar het radio programma over geheimen; http://www.tweedingen.nl/20-11-2012/geheimen-hersenbeschadiging
Sites waar je terecht kunt met geheimen;
http://www.geheimenvan.nl/
http://www.huiselijkgeweld.nl/
http://www.meldmisdaadanoniem.nl/
http://www.kindertelefoon.nl/ (ook voor jongeren tussen 13-18 jaar)