Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Schaamte

Door User Not Found | 21-10-2013,

Vorige week was een item op het NOS journaal naar aanleiding van de zedenzaak die deze week in het nieuws is gekomen. Ondanks dat er bekend is geworden dat een man uit Cuijk honderden slachtoffers heeft gemaakt zijn er nauwelijks meldingen bij politie van de slachtoffers. Ook bij de hulpverlening blijft het rustig, werd gemeld op het journaal. Mensen van slachtofferhulp en van meldpunt kinderporno op internet geven als verklaring dat gevoelens van schaamte bij de jonge slachtoffers een grote rol speelt.

En dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Wanneer je zelf je kleren hebt uitgetrokken en je hebt seksuele handelingen (bijvoorbeeld gemasturbeerd) voor de webcam, dan is dat moeilijk om met je ouders te bespreken. Moeilijk, maar wél belangrijk. Want schaamte kan gepaard gaan met gevoelens van minderwaardigheid. En het kan als gevolg hebben dat je boos, verdrietig en eenzaam voelt. Praten over wat er is gebeurd en wat je dwars zit is belangrijk.  Dat kan overigens vaak ook anoniem bij eerder genoemde instanties.

Dit is de trailer van ‘Trust’, een film die over dit onderwerp is gemaakt in 2011.

Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: