Blog

Wat is er actueel op het gebied van seksueel trauma? Zijn er relevante ontwikkelingen? Is er een belangrijk artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gelezen? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Alle hulp onder één dak

Door Kyra de Boer | 19-02-2014,

Dankzij een bijdrage van ruim 800.000 euro van de VriendenLoterij, kan vanaf eind 2015 er in elke provincie een Centrum Seksueel Geweld worden geopend door Fonds Slachtofferhulp, op initiatief van GZ-psycholoog Iva Bicanic (http://www.metronieuws.nl/nieuws/elke-provincie-centrum-voor-verkrachte-vrouw/SrZnbr!0gsB8AxeVWFKA/).

Nu is het voor veel mensen die een verkrachting of andere vorm van seksueel misbruik hebben meegemaakt nog moeilijk om de weg naar de hulpverlening te vinden. Naast dat schaamte en schuldgevoelens de drempel om hulp te vragen vaak hoog maken, is er ook veel onduidelijkheid over waar je terecht kunt voor de juiste hulp.

Belangrijke voordelen van alle relevante hulp onder één dak, volgens Iva Bicanic: "Door snelle medische zorg kunnen seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschappen worden voorkomen. Ook wordt het risico kleiner op klachten zoals PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis), depressie en seksuele problemen. Daders worden hopelijk vaker gepakt, omdat er onder optimale omstandigheden forensisch onderzoek wordt gedaan."

Eerder deze maand vertelde Iva Bicanic al op Radio 1 over haar ervaringen sinds zij in 2012 het eerste Centrum Seksueel Geweld in Utrecht opzette: http://www.radio1.nl/item/177598-Iva%20Bicanic%20over%20landelijk%20netwerk%20Centrum%20Seksueel%20Geweld.html.

Wij zien hier ook wel mensen binnenkomen die op advies van hun psycholoog van het centrum een combinatietraject aangaan bij het Centrum Seksueel Geweld en Interapy. Ook schrijven kan een drempelverlager zijn. Alle zeilen bij om te voorkomen dat een verkrachting je leven blijft beheersen en ervoor te zorgen dat JIJ weer de baas wordt over de impact van je herinneringen.

Wil je meer weten over seksueel trauma?

Lees meer over seksueel trauma: