Bekijk hier onze blogs

Wat is er actueel? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte.

Lachen is gezond

Door Melissa Blommers | 24-08-2012, Lachen doe je als je vrolijk bent. Als je gespannen bent, ben je minder vrolijk en lach je dus ook minder. Of je nu giechelt, giert of schatert, lachen is fijn en lucht op. En het is nog gezond voor je ook. Ook al voel je je niet zo vrolijk en heb je geen reden om te lachen: toch doen! Want door te lachen kun je je een stuk beter gaan voelen, zowel geestelijk als lichamelijk.

Uit een recentelijke studie van onderzoekers van de Universiteit van Kansas blijkt weer eens dat lachen een direct effect heeft op lichamelijke stressreacties. Hun onderzoek wordt beschreven in Psychological Science.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat lachen een duidelijke invloed heeft op je lichamelijke toestand. Je hartslag blijkt direct te dalen wanneer je begint te lachen in een stressvolle situatie. Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat lachen in een stresssituatie er voor kan zorgen dat je lichamelijke stressreactie afneemt, of je nu vrolijk bent of niet.

"De volgende keer dat het verkeer tegenzit en je daardoor gestressed raakt, moet je je gezicht gewoon tot een lach dwingen", aldus Pressman, één van de onderzoekers. "Dat zorgt er niet alleen voor dat je mentaal beter bestand bent tegen de situatie, het is ook goed voor de gezondheid van je hart."

Lees meer over dit onderzoek: http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/smiling-facilitates-stress-recovery.html

Wil je meer weten over burn-out?

Lees meer over burn-out: