Heb je je wel eens afgevraagd waar Hans Klok zijn magie vandaan haalt? Het heeft meer met jou te maken dan je misschien denkt. Veel goocheltrucs namelijk, zijn gebaseerd op de manier waarop je hersenen informatie verwerken. Mensen hebben vaak het idee dat hun brein werkt als een camera die alles om hen heen nauwkeurig registreert. De meesten van ons zijn ervan overtuigd dat weinig aan hun aandacht ontglipt.
Niets is minder waar. Via je ogen krijgt het brein zoveel informatie aangeleverd dat het keuzes moet maken. Door je aandacht ergens op te richten maakt je brein een selectie tussen wat relevant en wat overbodig is. Daardoor kun je in een drukke bus een boek lezen zonder dat je afgeleid wordt door het gesprek van de mensen tegenover je, kun je in een lawaaiige kroeg toch prima een gesprek voeren en kan een konijn in een hoed verdwijnen zonder dat jij het merkt. Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten, maar je mist doorgaans meer dan je ziet.
Kijk hier maar eens:
Ongeveer de helft van de mensen ziet niets ongebruikelijks de eerste keer dat ze naar dit filmpje kijken. Waar je geen aandacht voor hebt, dat is er niet. Wat leert dit ons over een depressie of een sombere stemming? Je stemming heeft veel invloed op waar je je aandacht op richt. Als je je somber voelt gaat je aandacht automatisch vooral uit naar wat er niet, of minder goed gaat. Dingen die wel lukken vallen daardoor tijdens een depressieve periode minder op. Waarschijnlijk lijkt het zelfs alsof ze er niet zijn. Maar, als je zomaar over een dansende man in berenpak heen kunt kijken, is wat we zien dan niet gewoon een illusie? Geloof niet alles wat je ziet, het wordt gekleurd door waar je op let.