Depressie blog

Wat is er actueel op het gebied van depressie? Zijn er interessante ontwikkelingen? Is er een goed artikel verschenen? Heeft de Interapy-blogger iets interessants gezien? Onze psychologen houden je op de hoogte!

Wat het weer met je stemming doet

Door Janneke Broeksteeg | 03-08-2012, In Nederland is er geen dankbaarder gespreksonderwerp dan het weer. Als een gesprek even stilvalt, dan kun je altijd nog over het weer beginnen. Lekker weer, hè? Wat een rotweer. Koud zeg! en zo voort, en zo verder.

Ook gaan wij er in ons taalgebruik ongemerkt van uit dat het weer iets met ons humeur te maken heeft. Een stemming als een donderwolk, het zonnetje in huis, een stralend humeur. Zon staat voor een opgewekte stemming, sneeuw, kou en regen voor meer chagrijn. Dat is precies wat de meeste mensen (ik ook) intuïtief aangeven. Maar klopt het eigenlijk wel?

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht zochten het uit. Vierhonderd deelnemers (adolescenten en hun moeders) waren na het onderzoek in vier groepen te verdelen:

Geen invloed Bij ongeveer de helft van de deelnemers is het weer helemaal niet van invloed op hun stemming. Regen, wind, zon of storm hun humeur wordt er niet door beïnvloed.

Zomerliefhebbers Dit is een groep die je zou verwachten. Minder regen, meer zon en hogere temperaturen zorgen voor een beter humeur.

Zomerhaters Dit ligt minder voor de hand, tenminste je hoort er minder vaak over. Deze groep is precies tegenovergesteld aan de zomerliefhebbers. Ze hadden juist een beter humeur bij lagere temperaturen, en als het regende.

Regenhaters Hoeveelheid zon en de temperatuur zijn niet van invloed op deze groep. Waar zij een hekel aan hebben, is regen.

Wat vooral verrassend is, is dat er in dit onderzoek relatief veel mensen zijn die een hekel hebben aan de zomer. Het zet onderzoeker Theo Klimstra van de Universiteit Utrecht aan het denken. De winterdepressie wordt tot nu toe gezien als de meest voorkomende seizoensafhankelijke psychische aandoening. Maar is een zomerdepressie mogelijk niet een veel groter probleem?

Er werd ook een verband gevonden tussen hoe moeders en kinderen door het weer worden beïnvloed. Wat voor weertype je bent krijg je waarschijnlijk van huis uit (of in je DNA) mee.

Meer lezen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21842988

Wil je meer weten over depressie?

Lees meer over depressie: